Aangepaste grenswaarden voor bepaalde chemische stoffen

15-10-18

De lijst met grenswaarden voor de blootstelling aan chemische stoffen kreeg een update. Voor 65 agentia gelden vanaf 13 oktober nieuwe waarden. Daarnaast zijn er 16 nieuwe chemische stoffen terug te vinden. De aanpassing moet de gezondheidsrisico’s op de werkvloer verkleinen.

Wie met chemische stoffen werkt, loopt diverse risico’s. Om die werknemers te beschermen, gelden specifieke grenswaarden voor de blootstelling aan bepaalde stoffen. Op basis van een Europese richtlijn en een publieke raadpleging actualiseerde de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg de lijst met grenswaarden.

Voor 65 stoffen wijzigt de toegelaten concentratie bij blootstelling. Dat is onder andere het geval voor stikstofmonoxide, waterstofcyanide en koolstofmonoxide. Ook staan er 16 nieuwe agentia op de lijst, zoals perazijnzuur. De nieuwe waarden zijn van vanaf 13 oktober 2018 van kracht.

Lees de opsomming van de nieuwe chemische stoffen en de aangepaste grenswaarden.

Opgelet: de waarden voor de stof acetonitril staan foutief in de nieuwe lijst. De correcte  grenswaarden zijn 20 ppm en34 mg/m³, en dus niet 2 ppm en 3,4 mg/m³.

De aangepaste grenswaarden zijn opgenomen in de Codex, boek VI, bijlage VI.1-1.


Bescherm uw werknemers tegen chemische agentia

Onze dienst Industriële Hygiëne en Toxicologie ondersteunt u bij het opstellen van een veiligheidsinstructiekaart en voert een grondige risicoanalyse voor chemische agentia uit. Ook voor opleidingen en objectieve metingen kunt u bij ons terecht. We helpen u graag verder via hyg-toxi@mensura.be of op het nummer 02/549 71 00.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons