8 feiten over griep

Elke winter is ze opnieuw van de partij, het ene jaar al wat heviger dan het andere: de griep. Maar wat is de griep eigenlijk? En hoe kunt u griep voorkomen of vermijden?

8 griepfeiten die u altijd al wilde weten

 1. De griep is een erg besmettelijk virus dat jaarlijks meer dan één op de tien Belgische medewerkers gemiddeld zeven dagen aan huis kluistert.
 2. Mogelijke symptomen zijn plotse, hoge koorts, spierpijn, hoofd- en keelpijn, een loopneus of een droge hoest.
 3. In het noordelijk halfrond duikt griep op tussen november en april. In het zuidelijk halfrond loopt de griepperiode van april tot november.
 4. Hoesten of niezen zijn de belangrijkste oorzaken van besmetting. Druppeltjes waarin virussen zich verschuilen, komen in de lucht terecht – tot iemand anders ze inademt. Daarom zijn besloten ruimtes potentiële broeihaarden, en is voldoende verluchten erg belangrijk.
 5. Het virus kan ook overgedragen worden via de handen, die eerst een besmet voorwerp aanraken en daarna in contact komen met neus, mond of ogen. Deurklink, toetsenbord en telefoon regelmatig schoonmaken dus!
 6. Wie de griep te pakken heeft, is besmettelijk vanaf een dag vóór tot zes dagen na de eerste symptomen.
 7. Omdat de griep een virale infectie is, hebben antibiotica geen zin. Bij bepaalde complicaties kunnen antibiotica nodig zijn. Wat u wél kunt doen, is voldoende drinken, uitrusten, zorgen voor frisse lucht in de kamer en gezond eten. Kortom, een gezonde leefstijl die het hele jaar door voor een vitaal gevoel helpt zorgen.
 8. Dé manier om griep te voorkomen, is een griepvaccin.

Vermijd besmetting

Geef uw medewerkers deze tips mee om besmetting zoveel mogelijk te vermijden.

 • Was uw handen regelmatig met water en zeep. Ook alcoholische handgel of reinigende doekjes met alcohol zijn effectief.
 • Gebruik wegwerpzakdoekjes en gooi die meteen in een afgesloten vuilnisbak.
 • Verlucht de werkruimtes voldoende.