Alcohol op het werk: hoe toasten op het nieuwe jaar?

Een preventief alcohol- en drugsbeleid laat u als werkgever toe tot duidelijke afspraken te komen met uw medewerkers. Zeker tijdens de nieuwjaarsmaand – wanneer ook op het werk al eens wordt getoast op het nieuwe jaar – is dat cruciaal. Heidi Henkens, preventieadviseur psychosociale aspecten bij Mensura, vertelt hoe uw bedrijf op een verantwoorde manier deelt in de feestvreugde.

Tijdens de eindejaarsperiode en aan het begin van het nieuwe jaar zijn een (bedrijfs)feest en bijhorend glaasje alcohol nooit veraf. “Alcohol maakt nu eenmaal deel uit van onze cultuur,” aldus Heidi Henkens. “Maar we onderschatten nog steeds de gevaren ervan. Door duidelijk de risico’s in kaart te brengen, kunt u als werkgever gepaste preventiemaatregelen opzetten.”

Wat is het advies van Mensura omtrent alcohol op het werk?

Heidi Henkens: “Normaal gezien is alcohol op de werkvloer uit den boze. Maar een eindejaars- of nieuwjaarsreceptie kan een uitzondering vormen. Via een preventief alcohol- en drugsbeleid moeten werkgevers daaromtrent op voorhand enkele regels opstellen. Ze kiezen daarbij zelf hoe ze dat beleid invullen. Gaat het bedrijf voor een zerotolerancehouding? Wat met medewerkers die met klanten in contact komen? Werknemers met een veiligheidsfunctie krijgen wellicht strengere voorschriften.”

Wat houdt een goed alcohol- en drugsbeleid in?

“Allereerst beslist zo’n beleid over de (on)beschikbaarheid van alcohol op het werk. Is alcohol in sommige gevallen – zoals een nieuwjaarsgelegenheid – toegelaten, dan moet er voldoende aandacht gaan naar preventie en sensibilisering van medewerkers. Ook wanneer de vooropgestelde regels over alcohol op de werkvloer (herhaaldelijk) worden overtreden, moet de werkgever weten welke procedures, ondersteuning en begeleiding van toepassing zijn.”

Wat met een nieuwjaarsdrink op de werkvloer?

"Werkgevers kunnen preventief optreden door een voldoende gevarieerd en interessant aanbod aan alcoholvrije dranken aan te bieden. Een ander mogelijk initiatief is chemische alcoholtests voor eenmalig gebruik voorzien of de Responsible Young Drivers uitnodigen om tests af te nemen aan de uitgang van de werkplek. Voor medewerkers die een glaasje te veel op hebben, kan je taxi’s regelen. Je laat ook het best op voorhand weten hoelang het feestje zal duren. Zo kunnen je medewerkers hun voorzorgen nemen om veilig thuis te raken."

Wat bij overmatig alcoholgebruik?

“Dat wordt vooraf vastgelegd in het alcohol- en drugsbeleid. Belangrijk daarbij is het verschil tussen medewerkers die een glaasje teveel op hebben, en zij die daardoor ook ongepast gedrag vertonen. Werkgevers zien er het best op toe dat die laatsten in eerste instantie veilig thuisgeraken. De eerste werkdag nadien kunnen zij die medewerker daarover persoonlijk aanspreken.”

Na een eindejaarsperiode en januarimaand vol nieuwjaarsvreugde, organiseren De DrugLijn, VAD en Stichting tegen Kanker een alcoholvrije maand – februari staat dan helemaal in het teken van ‘Tournée Minérale’. U leest er binnenkort meer over op onze blog!