Coronabeleid op de werkvloer: 3 inzichten uit ons webinar

De tweede coronagolf stelt organisaties voor tal van vragen. Mag uw organisatie zelf testen op corona? Wat met contact tracing? En hoe motiveert u medewerkers om de maatregelen vol te houden? Mensura, Savitas en Vias bundelden hun expertise in het webinar ‘Coronabeleid: de tweede golf’. Hier vindt u de drie belangrijkste inzichten terug.

1. Testing: enkel waardevol in bepaalde gevallen

Als werkgever kunt uw coronatests laten uitvoeren op de werkvloer. Al mag dat niet zomaar. Bovendien zijn er bedenkingen, zowel bij de PCR-testen als de serologische testen.

  • PCR-testen – onder de vorm van een neus- of keelwisser – speuren naar sporen van het coronavirus. Maar de gevoeligheid van zo’n test bedraagt slechts 70%: 3 op de 10 besmette personen testen negatief, terwijl ze wel degelijk besmet zijn.

    Al uw medewerkers testen heeft weinig zin. De test is namelijk een momentopname: iemand die vandaag virusvrij is kan morgen besmet zijn. Een PCR-test is wel nuttig bij medewerkers die een hoog-risicocontact hebben gehad met een besmette persoon, maar geen symptomen vertonen. Ook in de zorg, zeevaart en wanneer een werknemer een negatief testresultaat moet voorleggen om naar het buitenland te reizen, zijn PCR-tests wel waardevol.
     
  • Serologische tests controleren de immuunrespons op COVID-19. Via een bloedafname weet een medewerker of hij het coronavirus al dan niet doormaakte. Pas na twee tot drie weken zijn er voldoende antistoffen detecteerbaar in het bloed.

    Op dit moment is het nog onduidelijk of én hoe lang antilichamen iemand beschermen tegen een nieuwe besmetting. Bovendien mag een arbeidsarts de resultaten van een serologische test niet delen met de werkgever, dat valt onder het beroepsgeheim. Enkel in uitzonderlijke gevallen voert Mensura serologische tests uit.

2. Contact tracing: balans tussen privacy en precisie

Contract tracing is een heet hangijzer. België kiest op dit moment voor contactonderzoekers die elke besmette persoon opbellen en hem of haar bevragen. Een aantal andere landen zoals Tsjechië en Oostenrijk lanceerden een app, die meestal werkt op basis van bluetooth. Ons land gaf in juli groen licht voor de ontwikkeling van een Belgische corona-app.

Beide systemen hebben nadelen. Zo zijn contactonderzoekers volledig afhankelijk van de eerlijkheid van besmette personen. Bluetooth-signalen zijn dan weer vaak ongeschikt om de nabijheid te meten en overschrijden de privacywetgeving.

Op sommige plaatsen op de werkvloer is samenscholen bijna onvermijdelijk. Als werkgever is het dus zaak om tot een systeem te komen dat privacy en nauwkeurigheid garandeert. Een optie is een contact tracingsysteem op basis van QR-codes, zoals Savitas. Net zoals medewerkers gevraagd wordt om zich aan de social distancing te houden, wordt hen hierbij gevraagd om een QR-code te scannen op drukke plaatsen.

3. Motivatie: een blijvende inspanning

Slechts 1 op de 3 Vlamingen is nog gemotiveerd om coronamaatregelen op te volgen. Nochtans zijn de voorschriften nodig om de verspreiding het coronavirus in toom te houden, ook op de werkvloer. Als werkgever is het van vitaal belang om werknemers blijvend aan te sporen de richtlijnen te volgen. Enkele tips:

  • Leg het ‘waarom’ uit achter elke maatregel: concrete omkadering geven en de logica achter een richtlijn duiden, helpt om medewerkers gemotiveerd te houden, of opnieuw te motiveren.

    Werken mensen bijvoorbeeld in shiften thuis en op kantoor, dan kunnen cijfers hen motiveren om dit vol te houden. Hoe groot is het risico als 30 collega’s bij elkaar zitten? Of 10 of 5? Laat de getallen voor zich spreken.
     
  • Breng mogelijke weerstand in kaart en buig die om. Is voldoende handen wassen bijvoorbeeld een probleem, zoek dan naar de oorzaak. Zijn er voldoende zeep en wegwerphanddoeken beschikbaar? Is het sanitair proper? Worden medewerkers aangespoord om hun handen te wassen, bijvoorbeeld via posters? Nudging kan helpen om die drempels weg te nemen.
     
  • Benoem op verschillende manieren de positieve zaken. Posters om medewerkers te bedanken voor het dragen van mondmaskers, foto’s waarop iedereen afstand houdt… Een positieve bekrachtiging verhoogt de motivatie om de coronamaatregelen op te volgen.

Ontdek alle coronacontent op de blog.

Vermijd de verspreiding van COVID-19 op de werkvloer

Met onze heropstartgidsen zet u medewerkers veilig en gezond aan het werk in coronatijden. Meer info leest u op coronaophetwerk.be. Of stel uw vragen aan ons via +32 2 549 71 00 of mail ons. Wij helpen u graag verder.