Neemt u de juiste coronamaatregelen op de werkvloer? Doe de test met onze tips

Het coronavirus zorgt ervoor dat veel Belgen op dit moment telewerken. Maar niet iedereen kan van thuis uit werken. Met de juiste preventiemaatregelen zorgt u er als werkgever voor dat die medewerkers toch veilig kunnen werken. Maar bent u ook in orde met alle opgelegde voorschriften? We reiken u een reeks tips en een handige checklist aan.

Hoe zorgt u als werkgever voor een veilige werkomgeving, die aan alle voorwaarden voldoet? We zetten enkele tips op een rij.

1. Duidelijke informatie

 • Laat uw interne of externe preventiedienst communiceren over de voorzorgsmaatregelen en specifieke afspraken in uw organisatie.
 • Geef medewerkers een korte opleiding over het coronavirus en informeer hen over de preventiemaatregelen.
 • Licht ook externen in over de maatregelen voor ze langskomen.
 • Afficheer de richtlijnen van de overheid op een prominente plaats.
 • Bespreek met de arbeidsarts hoe u medewerkers uit de risicogroepextra kunt beschermen (60-plussers en medewerkers met hart- of vaatziekten, diabetes, chronische luchtwegaandoeningen of kanker).

2. Veilige afstand

 • Geef medewerkers en externen geen hand en houd altijd minstens 1,5 meter afstand.
 • Neem geen risico’s: vraag werknemers met klachten die op covid-19 wijzen om thuis te blijven en stuur medewerkers met symptomen naar huis en raad ze aan hun huisarts te bellen.
 • Garandeer niet alleen aan bureaus, maar ook in kleedkamers en eet- en vergaderzalen de veilige afstand. Vermijd dat mensen tegenover elkaar zitten en geef dat aan door stoelen weg te halen.
 • Zorg ook bij georganiseerd vervoer van en naar de werkvloer dat de veilige afstand altijd gerespecteerd kan worden. Voorzie vaste plaatsen.
 • Annuleer niet-essentiële vergaderingen, beperk ze in tijd of aantal deelnemers of organiseer ze online via Skype, Teams of een ander kanaal.
 • Vermijd het gebruik van liften. Als dat niet kan, beperk dan het aantal personen dat gelijktijdig gebruik maakt van de lift (bv. slechts 1 persoon toelaten in een kleinere lift), hou afstand, draag een mondmasker en sta rug aan rug.

3. Grondige hygiëne

 • Moet een medewerker door ziekte naar huis? Laat zijn of haar werkplek grondig ontsmetten.
 • Zorg voor propere toiletten. Voorzie voldoende zeep (liefst in dispensers) en rollen papier. Afficheer de instructiesvoor het correct wassen van de handen. Download hier de poster voor een goede handhygiëne.
 • Laat de schoonmaakdienst alles regelmatig en grondig reinigen, met extra aandacht voor klinken, knoppen en andere oppervlakken die vaak aangeraakt worden. Vraag medewerkers om gedeelde arbeidsmiddelen (telefoons, printers, veiligheidshelmen …) na gebruik te reinigen.
 • Zorg voor voldoende verluchting van alle ruimtes. Vraag medewerkers om gedeelde ruimtes – zoals eet- en vergaderruimtes – na elk gebruik te reinigen en verluchten. U heeft een goede luchtkwaliteit als de CO2 in de lucht beneden 800ppm is. Lees er meer over op onze poster.
 • Reinig en verlucht regelmatig het voertuig.  Voorzie in aanvoer van verse lucht door ramen te openen.

4. Business continuity plan

Werkt u tijdens de coronacrisis met een kleiner team dan gebruikelijk, dan kunt u een business continuity plan opstellen. Daarin somt u mogelijke acties en communicaties op waarmee u uw dienstverlening in stand houdt en de gezondheid van uw medewerkers beschermt.

Download onze handleiding voor een business continuity plan.

Checklist van de overheid

De FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg heeft een checklist uitgewerkt waarmee zij nagaan of u voldoet aan de nodige voorzorgsmaatregelen. U kunt de recentste versie van de checklist downloaden via werk.belgie.be (zoek op ‘checklist preventie COVID 19’).

Hebt u hulp nodig om de vereiste voorzorgsmaatregelen in uw onderneming in te voeren? Onze experts helpen u graag verder. Contacteer ons voor meer informatie. 

 

 

Mensura ondersteunt uw organisatie in tijden van corona

Op www.coronaophetwerk.be verzamelen we alle veelgestelde vragen en gratis hulpmiddelen.