Correct de temperatuur meten op de werkvloer doet u zo

In de zomer kunnen de temperaturen op de werkvloer hoog oplopen. Dat kan nadelig zijn voor de gezondheid van uw werknemers, de kwaliteit van uw producten en de productiviteit. Wanneer het echt te heet wordt, bent u als werkgever verplicht beschermende maatregelen te nemen. Maar hoe meet u correct of het te warm is?

Warmte juist meten: de WBGT-methode

Om de temperatuur op de werkvloer correct te meten, is een gewone thermometer te beperkt. Een nattebolthermometer of wet bulb globe houdt naast de effectieve temperatuur ook rekening met de luchtvochtigheid en stralingswarmte van voorwerpen. Op basis van die drie criteria wordt dan de Wet Bulb Globe Temperature of WBGT-waarde bepaald.

Hoe warm is te warm?

De arbeidsgeneesheer bepaalt hoe zwaar het te presteren werk is. Tegenover deze fysiekewerkbelasting staat een maximale WBGT-waarde. Wordt die overschreden, dan is het tijd voor actie.

Met een risicoanalyse van de werkplek kunt u inschatten wanneer de WBGT-waarde overschreden zal worden. Die analyse houdt onder meer rekening met de oriëntatie van uw gebouw, het aantal ramen en eventuele verluchtingssystemen.

Tips om het hoofd koel te houden

Verplichte maatregelen bij hitte:

  • Bied gratis verfrissende dranken aan.
  • Las extra rustpauzes in bij extreme hitte.

Optioneel: stel een hitteplan op

  • Aangepaste kledij kan het verschil maken. Dragen uw medewerkers een uniform? Bied hen een luchtige variant aan.
  • Schakel zo veel mogelijk elektrische apparaten uit – ze geven allemaal extra warmte af.
  • Plan het werk zo in dat de zwaarste (fysieke) inspanningen ’s morgens vroeg of ’s avonds laat gebeuren, of stel ze uit tot een koudere periode.
  • Sta uw werknemers toe vroeger te beginnen en hun uurrooster aan te passen aan de zomertemperaturen.
  • Installeer een verluchtingssysteem, maar zet uw airco zeker niet te koud. Dat verstoort namelijk het warmte-evenwicht in uw gebouw, wat zeer inefficiënt is.
  • Schilder uw dak wit. Zo wordt het zonlicht gereflecteerd en blijft uw gebouw langer koel.
  • Hou preventief uw zonneweringen dicht en vermijd dat het kantoor al bij de eerste zonnestralen opwarmt.

Gebruik vooral uw gezond verstand. Doe tijdens een hittegolf wat water bij de wijn en zie een trager werktempo voor één keer door de vingers, ook als de officiële WBGT-waarde nog niet is overschreden.

Met een speciaal ontworpen tool kunt u zelf de WBGT-waarde op de werkvloer berekenen. Die waarde kan sterk verschillen van plaats tot plaats en geldt dus niet automatisch voor de volledige werkplek. Hou er ook rekening mee dat dergelijke online tools slechts een indicatie geven van de werkelijke waarde.