“De 10.000-stappenclash winnen doe je in team”

Woonboulevard Oostende won de eerste 10.000-stappenclash, een wedstrijd die werknemers motiveert om meer te bewegen. Zo’n 20 medewerkers van Woonboulevard Oostende, een complex van 4 meubel- en matrassenwinkels, wandelden een maand lang gemiddeld 15.867 stappen of 11 km per dag. Marketingmanager Sabine Pynebrouck vertelt hoe zij de wedstrijd aanpakten.

Logo Gezond Plus, een organisatie van de Vlaamse overheid, wil Vlaanderen aan het bewegen krijgen. Met de 10.000-stappenclash dagen ze bedrijven uit om meer te wandelen. De eerste editie, van 6 maart tot 2 april 2017, was alvast een succes. Zo’n 11 bedrijven dongen mee naar de winnaarstitel via allerhande bewegingsinitiatieven.

Bewegen: noodzakelijk, maar niet evident

Maar hoe behaalde Woonboulevard Oostende dan precies de overwinning? Sabine Pynebrouck: “Een uitgewerkt gezondheidsbeleid hebben wij als kmo niet, maar zoals veel bedrijven proberen wij onze medewerkers aan te zetten tot beweging. Voor salesmanagers in de toonzaal van 10.000 m² een fluitje van een cent, maar voor hun collega’s met een zittend beroep minder vanzelfsprekend.

Toen ik over de wedstrijd las in een nieuwsbrief van Mensura, was ik meteen overtuigd. Ik legde het voorstel tijdens een teammeeting op tafel en iedereen reageerde meteen enthousiast.”

De stappenclash als ijsbreker

De kick-off van de wedstrijd gebeurde met een actief teammoment. “We gingen bowlen en elke medewerker kreeg een smartwatch. Het was het startschot van een actieve maand: over de middag maakten we, bijvoorbeeld, lunchwandelingen. Medewerkers van buiten Oostende ontdekten zo nieuwe plekjes in de stad.”

Via een WhatsApp-groep motiveerden en inspireerden de medewerkers elkaar om meer kilometers af te leggen. Met een positief effect op de groeps- en werksfeer. Sabine: “De clash bleek een ijsbreker tussen collega’s die elkaar niet zo goed kenden.”

Competitie stimuleert

Ook andere sportactiviteiten telden mee in de stappenclash. “Zo kon iedereen zijn persoonlijke doel bereiken. Online konden collega’s elkaar maar ook andere bedrijven volgen. De competitiedrang lag daardoor vrij hoog, maar dat werkte net.”

Een duurzaam effect

De impact van de sportieve teamactiviteit blijft nazinderen. “Sommige collega’s die begonnen met joggen, houden dat nog steeds vol. Na 4 weken met meer dan 15.000 stappen per dag, neem ik nu sneller de trap en voelt het vreemd als ik een dag amper beweeg. Door kleine aanpassingen aan de dagelijkse gewoonten, heb je op het einde van de dag een energieker gevoel.”

Nog een wedstrijd?

Als winnaar kaapte Woonboulevard Oostende niet alleen de titel van ‘meest fitte werkplek in Vlaanderen’ weg. Het bedrijf krijgt ook een exclusief bezoek van coach Bruce, de figuur van de stappenclash, mét sappentrapper en vers fruit. 

“We twijfelen nog of we aan de herfstclash zullen deelnemen. Misschien zoeken we een andere uitdaging: gezondere lunches, of meer fruit tussendoor. Maar een wedstrijd tussen bedrijven geeft wel dat duwtje in de rug om goede voornemens ook effectief waar te maken.”

Ondersteuning bij uw gezondheidsbeleid?

Beweging bevorderen op het werk is slechts één stap richting gezonde, energieke medewerkers die minder vatbaar zijn voor verzuim. Mensura staat u graag bij via workshops en advies rond uw gezondheidsbeleid. Neem contact met ons op via health@mensura.be.