De klassieke griep in coronatijden: wie moet zich laten vaccineren?

Of we deze winter een nieuwe opflakkering van covid-19 krijgen, valt onmogelijk te voorspellen. Maar dat de klassieke griep vanaf het najaar opnieuw zijn intrede zal doen, staat wél vast. En dat heeft mogelijk gevolgen voor de druk op de gezondheidszorg.

Soortgelijke symptomen

Covid-19 werd aan het begin van de uitbraak meteen vergeleken met de griep. Dat is geen toeval, want de symptomen van de twee virale infecties zijn gelijkaardig: koorts, ademhalingsproblemen, luchtweginfecties en spierpijn.

Wie zich grieperig voelt, zal daarom ook op het coronavirus moeten worden getest. Meer coronatests dus, wat de druk op de gezondheidszorg verhoogt.

Die druk is in het najaar sowieso al hoog: elk jaar belanden heel wat risicopatiënten met griep in het ziekenhuis. Flakkert de corona-epidemie opnieuw op tijdens dezelfde periode, dan dreigt de zorgsector overbelast te worden.

Stel uw bestelling griepvaccins niet uit!

De vraag wordt groot dit jaar en het aantal vaccins is beperkt. Bestel uw vaccins dus tijdig. Zowel klanten als niet-klanten kunnen vaccins bestellen.

Bestel vaccins

Het belang van het griepvaccin

Om bij een eventuele tweede piek van het coronavirus onze zorgcapaciteit zo veel mogelijk te vrijwaren, moeten we de impact van de griep op de zorg zo klein mogelijk houden. Griepvaccins kunnen daarbij een belangrijke rol spelen.

Wie moeten we dan vaccineren? De risicogroep voor griep en covid-19 valt grotendeels gelijk: 50-plussers en mensen met chronische aandoeningen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert daarom om hen prioriteit te geven voor het griepvaccin. Naast de risicopatiënten voor de griep, beveelt de Gezondheidsraad aan om ook hun huisgenoten, zwangere vrouwen en mensen in de gezondheidszorg voorrang te geven. Die laatste groep beschermt zo indirect patiënten maar ook zichzelf. Met een griepvaccin helpen ze de eigen beschikbaarheid waarborgen in het geval van een nieuwe golf van covid-19.

Daarnaast is het ook zinvol om alle personen ouder dan 50 jaar te vaccineren, zelfs als ze niet lijden aan een risicoaandoening. Naast het verhoogde risico dat ze griep ontwikkelen door hun leeftijd, bestaat er immers ook een kans van één op drie dat ze minstens één factor vertonen die het risico op complicaties verhoogt. Het gaat dan vooral om personen die roken, veel alcohol drinken en/of zwaarlijvig zijn.

Iedereen een vaccin?

Volgens recente medische literatuur is het bovendien niet uitgesloten dat iemand tegelijk griep en covid-19 kan oplopen. Is het dan niet beter om iedereen te laten vaccineren? De productie van griepvaccins werd al voor de uitbraak van het coronavirus bepaald op basis van de voorgaande jaren, dus een grotere dekking van het griepvaccin is niet realistisch.

Stel uw bestelling griepvaccins niet uit!

De vraag wordt groot dit jaar en het aantal vaccins is beperkt. Bestel uw vaccins dus tijdig. Zowel klanten als niet-klanten kunnen vaccins bestellen.

Bestel vaccins