ICOH dag 3: interesse voor de Belgische aanpak

ICOH, het Internationaal Congress on Occupational Health, is ondertussen aan zijn derde dag toe. De wisselwerking tussen de deelnemers uit verschillende landen levert boeiende inzichten op. Zo maakten we kennis met interessante technologieën om de gevolgen van musculoskeletale aandoeningen beter te voorkomen, maar kan onze Mensura-aanpak ook op ruime belangstelling rekenen.

icoh

Betere preventie dankzij nanopartikels

Over de mogelijke gezondheidsgevolgen van nanopartikels hadden we het gisteren al. Dat ze ook betere preventie mogelijk maken, belichtte de Italiaanse professor Francesco Saverio Violante. Tijdens zijn presentatie over Innovative Methods in Assessing Biomechanical Hazards stelde hij handschoenen met nanopartikels voor, die het risico op musculoskeletale aandoeningen helpen evalueren met concrete data.

  • Geleidende nanopartikels fungeren als druksensoren in de handpalm, en meten zo inspanning.
  • Bewegingssensoren aan de pols en in de vingers registreren het aantal bewegingen en hun intensiteit.

Dit staaltje hightech helpt om het gevaar van repetitieve bewegingen – denk maar aan het carpaletunnelsyndroom – beter te kennen. Een prima voorbeeld van de meerwaarde van samenwerking tussen geneeskunde en techniek.

Samenwerking over de beroepsgrenzen heen

Ook betere verstandhouding tussen artsen onderling werpt zijn vruchten af. Dat blijkt uit de overheidsaanbevelingen die Katrien Mortelmans, directeur Research & Development bij Mensura, in Seoel voorstelde. Samenwerking tussen bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en huisartsen kan onnodig lang ziekteverzuim terugdringen. Een presentatie die op ruime, internationale belangstelling kon rekenen. Een greep uit de aanbevelingen:

  1. werkhervatting voorbereiden met de bedrijfsarts,
  2. de contactgegevens van bedrijfsartsen verzamelen op een website,
  3. richtlijnen voor werkhervattingsbegeleiding ontwikkelen,
  4. gezamenlijke opleidingen organiseren rond het thema,
  5. voorzien dat artsen online veilig informatie kunnen uitwisselen, met respect voor beroepsgeheim en privacy.

Bewezen aanpak van zware metalen

icoh

 

Ruime aandacht ook voor de Belgische wetgeving over de blootstelling aan zware metalen in de chemische en metaalverwerkende industrie. Dat die problematiek goed onder controle is, bewijst biologische monitoring. De case rond Mercury exposure in a Belgian company’s fluorescent lamp recycling unit van Mensura-bedrijfsarts Ulrik Van Soom illustreert dat met een praktijkvoorbeeld. Professor Benoit Nemery de Bellevaux, verbonden aan de KU Leuven, toonde tijdens zijn presentatie Toxic metals in the workplace and the community – not only lead, cadmium or mercury dan weer aan dat die bescherming niet overal in de wereld zo vanzelfsprekend is.

Grote interesse voor ziekteverzuim

De belangstelling voor ziekteverzuim leeft in de geïndustrialiseerde landen. Dat blijkt eens te meer uit de ruime aandacht die ICOH eraan besteedt. Depressie, burn-out, rugpijn of overbelastingsletsels wegen overal op bedrijven én op de sociale zekerheid.

Wat een internationaal congres als dit zo interessant maakt, is dat we zien welke aanpak effectief vruchten afwerpt. De producten van Mensura zijn ontwikkeld op basis van overtuigend bewijs. Dat blijkt hier duidelijk in Seoel!

 

icoh

 

Benieuwd hoe het Mensura verder vergaat op ICOH? Hou onze blog de hele week in de gaten.

 

Lees ook:
Dag 2
Dag 1