Mondmaskers op het werk: 4 tips voor meer comfort

Een mondmasker dragen tijdens het werk kan vervelend of niet comfortabel zijn. Hoe verzekert u niettemin het welzijn van uw medewerkers, conform de coronamaatregelen? Onze tips helpen u op weg.

Wanneer is een mondmasker nu weer verplicht?

In coronatijden moeten medewerkers in verschillende situaties een mondmasker dragen. Zo is een masker verplicht op bepaalde plaatsen (supermarkten, stations, horeca …), op drukke openbare plekken en volgens de plaatselijk geldende regionale richtlijnen. Werknemers moeten er ook een opzetten wanneer de sociale afstand niet gegarandeerd is.

Amper uitzonderingen

Enkel als medewerkers een medisch attest hebben van de arbeidsarts, hoeven ze geen mondmasker te dragen op de werkpost. Vanuit medisch oogpunt bestaan hier zo goed als geen redenen voor, dus zal de arbeidsarts maar zelden zo’n attest afleveren.

Een mondmasker belemmert het arbeidscomfort. Met deze 4 tips beperkt u de ongemakken tot een minimum.

1. Wijs op het belang van rustig ademen

Een mondmasker kan een beklemmend gevoel geven, waardoor mensen onbewust sneller ademen. Maar een snellere ademhaling versterkt de benauwdheid. Maak medewerkers bewust van deze vicieuze cirkel door ‘rustig ademen’ mee te geven als vuistregel. U kunt ook eenvoudige ademhalingsoefeningen delen met medewerkers.

2. Voorzie luchtige en lichte mondmaskers, vooral bij warm weer

Werken bij hoge temperaturen is voor veel werknemers sowieso een uitdaging. Kies indien mogelijk voor katoenen maskers en vermijd synthetische stoffen. Op die manier kan de huid beter ademen, en daalt de kans op huidirritaties. Opteer daarnaast voor een lichte variant zonder filter, maar wel met twee lagen. Neem tot slot een lichte kleur. Die absorbeert minder warmte dan donkere exemplaren. Bovendien kan een overgevoelige huid allergisch reageren op kleurstoffen.

3. Voldoende maskers zijn een must

Door zweet kunnen de mondkapjes sneller vochtig worden. Dat is een risico: natte mondmaskers verliezen hun beschermende functie. Stel daarom een voorraad mondmaskers ter beschikking op de werkplek, zodat medewerkers hun bezweet exemplaar kunnen inruilen. En ook op regenachtige dagen zijn extra mondmaskers een must.

Voorziet u stoffen maskers, dan moeten de gebruikte maskers gewassen worden op minstens 60 graden. Pas nadien kunnen medewerkers ze opnieuw veilig opzetten.

4. Verlucht de werkplek veilig

Volgens het Nationaal Crisiscentrum werkt natuurlijke ventilatie het best om ruimtes te verluchten. Zet dus deuren en ramen tijdens de koelste uren open als de veiligheidsvoorschriften in uw organisatie dit toelaten.

De kans dat het coronavirus zich via ventilatie of airco verspreidt, is bijzonder klein. Om dat beperkte risico nog te minimaliseren, formuleert de Hoge Gezondheidsraad wel 4 richtlijnen. Volg die nauwgezet op als u de werkplek verlucht.

Benauwdheid versus kortademigheid

Ervaart een medewerker ademhalingsproblemen, dan wijst dat niet meteen op COVID-19. Benauwdheid – moeilijk lucht krijgen – wordt immers vaak veroorzaakt door stress en angst.

Pas wanneer een medewerker een inspanning, zoals de trap oplopen, moet onderbreken om uit te hijgen, spreken we over kortademigheid. Dat is een van de symptomen van corona. Ervaart een werknemer voor het eerst kortademigheid, moet hij contact opnemen met zijn of haar huisarts. Die bepaalt of er een coronatest nodig is op basis van de medische voorgeschiedenis.  

Daarnaast is er extra aandacht nodig voor wie gevoelig is voor hittestress. Een te lange blootstelling aan hitte kan immers uitdroging en zwakheid veroorzaken, waardoor de medewerker vatbaarder is voor ziektes zoals COVID-19.

Normale hittemaatregelen blijven gelden

Corona of niet, tijdens een hittegolf moet u acties nemen om de gezondheid en veiligheid van medewerkers te verzekeren. Voorbeelden zijn beschermingsmiddelen voorzien en gratis verfrissende dranken aanbieden. In onze infographic ontdekt u meer maatregelen.