Mensura ondersteunt QR-codesysteem voor anonieme contact tracing op het werk

Is uw bedrijf net (deels) heropgestart of gebeurt dat binnenkort? Een veilige werkplek verzekeren en de verspreiding van het coronavirus tegengaan, is een heet hangijzer. Daarom bedacht start-up Esoptra een oplossing: een contact tracing op basis van QR-codes dat het contact tussen werknemers anoniem registreert. Mensura zet zijn schouders onder dit sociale project, dat Savitas werd gedoopt.

De hele wereld zoekt naar manieren om de verspreiding van het coronavirus in kaart te brengen. Contact tracing is daarbij essentieel, maar de privacy garanderen blijkt een moeilijke oefening. Daarom ontwikkelde start-up Esoptra een privacyvriendelijk contact tracingsysteem op basis van QR-codes.

Wat is contact tracing, en waarom is het belangrijk?

Eenmaal we terug aan het werk zijn, is het essentieel om nieuwe besmettingsgolven voor te blijven. Daarvoor moeten we mogelijke besmette personen opsporen nog voor ze symptomen vertonen.

Wie binnen uw bedrijf met een besmet persoon in contact is gekomen, krijgt van Savitas een anonieme waarschuwing. Wie zo’n bericht krijgt, moet zich isoleren. Zo kunt u een uitbraak van het virus in uw bedrijf voorkomen.

Hoe werkt het?

Op sommige plaatsen op de werkvloer is samenscholing bijna onvermijdelijk. Daar kunt u een QR-code voorzien. Werknemers die op die plek komen, scannen de code vrijwillig met hun smartphone. Een registratie of de installatie van de app komt er niet aan te pas. Alle scans gebeuren volledig anoniem, waardoor de privacy van alle medewerkers gegarandeerd is.

  • Iemand met een attest van een arts die een Covid-19 besmetting vaststelt, krijgt een code voor Savitas van HR of de arbeidsarts
  • Met die code geeft de zieke werknemer de besmetting door aan Savitas.
  • Iedereen die rond hetzelfde moment dezelfde QR-code scande als de besmette persoon, wordt beschouwd als mogelijk besmet.
  • De mogelijk besmette personen krijgen bij de volgende scan het advies om zich te isoleren en hun dokter te bellen. Deze melding is vertrouwelijk.

De QR-codes worden niet gekoppeld aan privacygevoelige data en bedrijven kunnen de gegevens niet gebruiken of traceren. Savitas is een vrijwillig systeem met een sociale benadering.

“We moeten preventief te werk gaan om de curve af te zwakken. Savitas maakt daar deel van uit.”

Dr. Gretel Schrijvers Algemeen Directeur Mensura

De voordelen van Savitas

Savitas is speciaal ontworpen om de privacy van zijn gebruikers te respecteren. Het is een uitermate eenvoudig systeem dat gebaseerd is op sociaal gedrag. Uw medewerkers scannen vrijwillig de code, net zoals ze vrijwillig een mondmasker dragen of de social distancing respecteren. De QR-codes worden simpelweg gescand in de webbrowser van een smartphone, zonder app of registratie. Daardoor blijven de kosten van het systeem beperkt tot de aankoop van de QR-codes.

De webbrowser van een smartphone is volledig gescheiden van de gebruikersgegevens en maakt geen gebruik van BlueTooth- of gps-signalen. Het systeem is gevalideerd door epidemiologen, gezondheidszorgverleners, privacy-juristen en experts in beveiligingscertificaten.

Digitale hulpmiddelen in de strijd tegen corona

Mensura zal een verbindende rol spelen tussen zijn klanten en Savitas. Concreet adviseren we bedrijven bij de implementatie van het QR-systeem. U kunt bij ons terecht met vragen als: ‘waar plaatsen we het beste de QR-codes?’ of ‘hoe communiceren we hierover met het personeel?’ Ook op de website van Savitas vindt u een lijst van veelgestelde vragen.

“Savitas is voor bedrijven een digitale aanvulling op de basisregels”, zegt Dr. Gretel Schrijvers, Algemeen Directeur van Mensura. “Werknemers kunnen vrij kiezen of ze de QR-code scannen en hebben er alle belang bij om dat te doen. Als maatschappij en economie moeten we preventief te werk gaan om de curve van de epidemie verder naar beneden te halen. Alleen zo vermijden we een nieuwe lockdown. QR-codes scannen aan het begin van een vergadering in plaats van handen schudden, kan daar deel van uitmaken.”