Hoe gaat u als werkgever om met de stijgende coronacijfers?

Ondanks de zomerse temperaturen slaagt de nieuwe coronavariant erin om zich vlot te verspreiden. Besmettingen nemen toe. Moet u extra maatregelen nemen op de werkvloer?

Stijgende coronacijfers zijn nooit goed nieuws. Gelukkig leidt de BA.5 omikron-subvariant in de meeste gevallen niet tot zeer erge symptomen.

Generieke gids?

Voorlopig is er nog geen nieuwe richtlijn uitgevaardigd die de generieke gids opnieuw activeert. Als organisatie kunt u echter zelf beslissen om dat wel te doen, als er sprake is van een verhoogd risico. Om dat vast te stellen, moet u vertrekken van een risicoanalyse en overleg plegen met de arbeidsarts.
 

Waakzaam blijven

Sowieso blijft het zinvol om de nodige waakzaamheid aan de dag te leggen en de basishygiëne toe te passen (handen wassen, thuis blijven bij ziekte, afstand houden).

Zolang de richtlijnen van de generieke gids niet van kracht zijn, kan een eenvoudige ingreep als het mondmasker invoeren een nuttige preventieve maatregel zijn. Denk er wel aan om het nodige sociale overleg te voorzien vooraleer u deze of andere maatregelen invoert.

Kunnen externe diensten coronavaccinaties voorzien?

Naar aanleiding van communicatie over griepvaccinatie krijgen we ook de vraag of er coronavaccinatie zal worden aangeboden door externe diensten.

- Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een coronavaccin tegelijk met een griepvaccin toegediend mag worden.

- Er is vandaag geen vaccin beschikbaar dat ineens tegen beide virussen beschermd. Dus er zullen steeds twee vaccins afzonderlijk toegediend moeten worden.

- Coronavaccins zijn vandaag niet vrij verkrijgbaar in de apotheek. De levering wordt door de overheid geregeld.

- Vandaag is niet duidelijk welk standpunt de overheid zal innemen ivm een volgende vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Externe diensten weten momenteel nog niet of ze coronavaccins zullen mogen toedienen of niet.