Terug uit vakantie? 5 tips voor een energieke start

Na een deugddoende vakantie weer helemaal opgeladen en klaar voor een nieuwe start? Klinkt mooi, maar dat is niet altijd het geval. Onderzoek toont aan dat stress bij terugkeer vaak de bovenhand neemt. Met deze tips voor leidinggevenden én hun medewerkers lopen de opgeladen batterijen niet meteen leeg.

1. Wees vooruitziend: voorzie voldoende back-up tijdens de vakantie

Een goede voorbereiding helpt stress vermijden bij terugkeer. Wie met een gerust hart aan de vakantie begint, hoeft zich niet op voorhand druk te maken over opstapelend werk of op vakantie e-mails te lezen.

Wat kan de medewerker doen?

 • Zorg voor een duidelijke briefing van collega’s die werk zullen opvolgen tijdens uw vakantie.
 • Laat via een duidelijke out-of-office weten hoe lang u afwezig bent. Vermeld eventueel contactgegevens van een collega die wel aan het werk is.

Wat kan de leidinggevende doen?

 • Stel een beleid over deconnectie op en laat medewerkers weten dat – als hun functie dat toelaat – ze niet bereikbaar hoeven te zijn of mails moeten opvolgen.

2. Plan ruimte om in te lopen

De eerste dagen na een vakantieperiode zijn belangrijk om even te acclimatiseren en bij te praten met collega’s. Soms moet er ook wat bijgebeend worden met zaken die tijdens de vakantie bleven liggen. Is daar geen ruimte voor, dan stapelt de achterstand zich al meteen op, met heel wat stress als gevolg.

Wat kan de medewerker doen?

 • Plan geen afspraken tijdens de eerste twee dagen na terugkeer. Zo heeft u de tijd om zich in te werken en te antwoorden op dringende berichten.

Wat kan de leidinggevende doen?

 • Overstelp medewerkers niet meteen na hun terugkeer met zware taken.
 • Toon interesse en informeer naar hoe de vakantie is geweest.

3. Beweeg en kom buiten tijdens de werkuren

Op vakantie brengen we veel tijd door in de buitenlucht: aan zee, in de bergen, op citytrip … Bewegen en buitenlucht doen wonderen voor het humeur en de mentale gezondheid. Ook tijdens de werkweek af en toe een frisse neus te halen, is een goede gewoonte.

Wat kan de medewerker doen?

 • Eet niet aan uw bureau, maar strek de benen over de middag.
 • Ga indien mogelijk met de fiets of te voet naar het werk.

Wat kan de leidinggevende doen?

4. Creëer een fijne werkomgeving

Op een eentonige werkplek steekt routine snel de kop op. De vakantie-energie smelt als sneeuw voor de zon, en de productiviteit en werksfeer zijn waarschijnlijk niet optimaal. Een stimulerende werkomgeving kan dit helpen tegengaan.

Wat kan de medewerker doen?

 • Stoor geen collega’s met lange telefoongespreken, maar gebruik een afgeschermde ruimte.
 • Op een vaste kantoorplek kan een leuke vakantiefoto uw dag opfleuren.

Wat kan de leidinggevende doen?

 • Zorg voor voldoende licht en lucht op de werkplek. Ook een likje verf en planten brengen leven in de brouwerij.
 • Hou rekening met best practices voor flexwerkplekken.

5. Blijf de batterijen opladen

Stress kan het vakantiegevoel doen smelten als sneeuw voor de zon. Hoewel stress op zich geen probleem hoeft te zijn – sommigen zijn net productiever onder lichte druk – is tijd voor herstel wel essentieel. Bij langdurige stress loert een burn-out om de hoek.

Wat kan de medewerker doen?

Wat kan de leidinggevende doen?

 • Voorzie ruimte voor pauzes tijdens de werkuren.
 • Wees alert voor wie overwerkt dreigt te raken. Let daarbij op de symptomen voor een burn-out.

Wees stress op het werk te slim af

Een geïntegreerde aanpak rond stress – met aandacht voor voorkomen, beheersen en herstellen – brengt rust en evenwicht in uw organisatie. Het gevolg: productieve medewerkers die met plezier aan de slag zijn. Samen met u streven we er graag naar medewerkers energiek, gemotiveerd en in balans te houden. Neem contact met ons op via psychosociale-aspecten@mensura.be.