Veilig met de fiets naar het werk: 3 praktische preventietips

De fiets is bezig aan een inhaalmanoeuvre als vervoermiddel voor woon-werkverkeer. Keerzijde van de medaille: ook het aantal fietsongevallen steeg tussen 2014 en 2018 met 47%. Hoe kunt u daar als werkgever iets aan doen?

Het aandeel van de fiets als vervoermiddel voor woon-werkverkeer in Vlaanderen is in de voorbije twaalf jaar gestegen van 12% naar 17%. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Mobiliteit. In Brussel en Wallonië is er ook een duidelijke stijging, al ligt het aandeel van de fiets (4,4% en 1,6%) daar beduidend lager dan in Vlaanderen.

Minder stress en ziekteverzuim

Fietsen doet wonderen voor de fysieke en mentale gezondheid van uw werknemers en past perfect binnen uw duurzaamheidsbeleid. Wie minstens vier dagen per week fietst, loopt namelijk 52% minder risico op stress. Ook heeft fietsen een positief effect op ziekteverzuim. Wie met de auto of het openbaar vervoer naar het werk gaat, is gemiddeld 8,7 dagen per jaar afwezig. Bij fietsende werknemers zakt dat aantal naar 7,4 dagen.

3 praktische tips voor preventie

Meer fietsverkeer betekent ook een hogere kans op ongevallen. En dat blijkt: het aantal fietsongevallen is tussen 2014 en 2018 gestegen met 47%. Dat elektrische fietsen, speedpedelecs, bakfietsen, fietskoeriers en gewone fietsen tegenwoordig allemaal dezelfde beperkte infrastructuur moeten delen, speelt daar zeker in mee.

Als werkgever kunt u een verschil maken met een slim preventiebeleid. Deze praktische tips zetten u op weg.

1. Voorzie fietshelmen en ander veiligheidsmateriaal
In België draagt 68% van de fietsers nooit een fietshelm. Enkel Nederland en Hongarije scoren slechter. Een fietshelm is niet verplicht, maar kan bij een incident het verschil betekenen tussen leven en dood. Volgens het Belgische verkeersveiligheidsinstituut Vias verkleint een helm bij een ongeval de kans op een ernstig hoofdletsel met 60%.

Waarom zou u uw werknemers dus geen fietshelm ter beschikking stellen? Een fietshelm is bovendien 120% fiscaal aftrekbaar. Dat geldt ook voor ander veiligheidsmateriaal, zoals fluohesjes, reflectoren en fietslichten. Naast valbescherming is aandacht voor voldoende zichtbaarheid in het verkeer immers elementair voor veilig woon-werkverkeer.

2. Werk een fietsroutekaart uit
Gebruik online routeplanners en de feedback van uw werknemers om een fietsroutekaart te ontwikkelen met de snelste én veiligste routes naar uw werkplek. De fietsroutes van Google Maps zijn een goed vertrekpunt, maar onze gouden tip is Strava. Duizenden fietsers gebruiken de app om hun ritten te delen en dus weet de software erg goed wat de beste fietsroutes zijn.

Neem zeker ook een kijkje op fietssnelwegen.be. De Vlaamse overheid werkt samen met de provincies en gemeenten aan een netwerk van fietssnelwegen om alle Vlaamse steden vlot en veilig met elkaar te verbinden. Een groot deel van die 2.700 kilometer is intussen al berijdbaar.

3. Bied opleidingen aan
In nog geen twee jaar tijd is het aantal geleasede bedrijfsfietsen van 0 naar 40.000 gestegen. Dat zijn vaak elektrische exemplaren, omdat die sneller gaan en dus tijdwinst opleveren. Speedpedelecs maken daarvan ongeveer een kwart uit. Die halen tot 45 km/u, waardoor de letsels bij een ongeval vaak ernstiger zijn dan vroeger.

U doet er daarom goed aan een deel van uw budget te reserveren voor opleidingen, zodat uw werknemers goed voorbereid op pad gaan met hun (elektrische) leasefiets. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) organiseert bedrijfsopleidingen om fietsers te sensibiliseren over de wegcode en veilig fietsen. Sinds dit jaar is er zelfs een specifieke opleiding voor gebruikers van speedpedelecs.