VIDEO - Hoe omgaan met angst of ongerustheid rond de coronacrisis?

De coronacrisis en de berichtgeving erover zorgen bij veel mensen voor stress, angst of slapeloosheid. In een korte video legt een psycholoog van onze partner Wellways uit hoe je daarmee kunt omgaan.

Het zijn onzekere tijden. Bijna dagelijks worden er nieuwe maatregelen aangekondigd in de strijd tegen de coronapandemie. De veranderende situatie leidt tot veel praktische vragen voor iedereen rond thuiswerk, wel of geen contact met de buitenwereld, technische werkloosheid, het risico van een covid19-besmetting…

In alle verwarring gaat bovendien heel wat fake news als een lopend vuurtje rond: valse tips die gaan van hoe je de besmetting van het coronavirus kan tegengaan tot complottheorieën over de oorsprong van de pandemie.

Bekijk een korte video (5 min.) die je leert om angstgevoelens te beheersen:

Hoe kun je als werkgever medewerkers helpen?

Tot op zekere hoogte kunt u als werkgever in deze situatie de principes hanteren voor elke andere crisissituatie: zorgen voor een Veilig gevoel, duidelijke Informatie en Praktische hulp (VIP).

  • Veiligheid: zorg voor zo veel mogelijk rust tijdens deze periode van moeilijk te vermijden chaos. Neem voldoende maatregelen om de veiligheid en gezondheid van iedereen zo veel mogelijk te waarborgen.
  • Informatie: communiceer regelmatig, duidelijke en transparant met alle medewerkers. Iedereen moet op de hoogte zijn van de impact van de crisis op de organisatie en de maatregelen die genomen worden. Let erop dat medewerkers die vanwege hun functie moeilijker bereikbaar zijn ook alle informatie krijgen.
  • Praktische hulp: de situatie is voor iedereen nieuw en onbekend. Zorg voor duidelijkheid over praktische zaken als thuiswerk, mogelijkheid tot verlof nemen enzovoort.

Correcte en duidelijke communicatie speelt met andere woorden een sleutelrol. Daarnaast hebben medewerkers ook nood aan ondersteuning en verbondenheid, iets wat niet evident is in tijden van afzondering.

Bekijk als organisatie hoe medewerkers met elkaar in contact kunnen blijven en hoe leidinggevenden hun medewerkers kunnen opvolgen en ondersteunen. Het is ook belangrijk dat collega’s weten bij wie ze terecht kunnen met praktische vragen, maar evengoed bij wie zij terechtkunnen als ze nood hebben aan een luisterend oor.

Vragen over het coronavirus en hoe ermee om te gaan?

Onze psychologen staan klaar

Hebben u of uw werknemers in deze periode nood aan luisterend oor of psychologische begeleiding? Neem contact op via psychosociale-aspecten@mensura.be en we komen snel bij u terug.