Vlaanderen start proefprojecten met antigen-sneltesten

De Vlaamse Regering heeft recent beslist om 4 miljoen COVID-19-sneltesten (antigen-testen) aan te kopen en in te zetten binnen de zorg, het onderwijs en de essentiële dienstverlening door bedrijven en overheid. Voor elk van deze domeinen is gekozen om te starten met duidelijk afgebakende pilootprojecten.

De Vlaamse pilootprojecten focussen op een specifieke toepassing van de antigen-sneltesten: voor kritische functies binnen essentiële sectoren (en enkel voor deze) kunnen deze testen, mits herhaling, het mogelijk maken om een werknemer na een hoogrisicocontact (HRC) toch aan het werk te houden. (Tegelijk moet aan een aantal randvoorwaarden voldaan zijn.)

Concreet betekent dit dat er in (zeer beperkte) specifieke gevallen geen verplichte quarantaineverplichting geldt na een HRC. De vrijstelling van quarantaineverplichting geldt enkel voor de werksituatie. Buiten het werk geldt de quarantaine dus onverminderd.

Welke functies komen in aanmerking?

De invulling van ‘kritische functie binnen een essentiële activiteit’ dient restrictief te gebeuren. Als er met andere woorden alternatieve mogelijkheden zijn om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen met behoud van de quarantaine, dan moeten die ook voorrang krijgen. Een strikte opvolging door de arbeidsgeneeskundige dienst is dus nodig.

De lijst van de kritische functies dient op voorhand vastgelegd te worden door de werkgever in overleg met en na advies van de bevoegde arbeidsarts.

Strikt protocol

Er is een gedetailleerd en gevalideerd protocol uitgeschreven door Mensura voor de inzet van antigen-sneltesten binnen de pilootprojecten. Om deze testen zinvol te kunnen inzetten, is een secure registratie van de resultaten in het medisch dossier en in de Corona Test Prescription and Consultation-tool onontbeerlijk. Dat is namelijk belangrijk voor de verdere contactopsporing en voor de evaluatie van het protocol naderhand.

Overzicht gebruik antigen-sneltesten

Samengevat kunnen antigen-sneltesten vandaag zinvol ingezet worden in volgende situaties:

  1. Erkende indicaties opgenomen in de Sciensano-procedures:
    • a) het testen van alle laagrisicocontacten wanneer er zich clusters voordoen in bedrijven. Voor de overige werknemers geldt de regel: wie in de cluster positief test, gaat in isolatie; hoogrisicocontacten moeten in quarantaine.
    • b) het testen van personen met coronasymptomen, de eerste 5 dagen na het optreden van de symptomen (dit is in principe geen indicatie voor de bedrijfswereld, maar uitzonderlijk kan een arbeidsarts wel een werknemer testen die met symptomen op het werk aanwezig is).
       
  2. Repetitief testen van hoogrisicocontacten voor kritische functies in essentiële bedrijven
    Voorlopig enkel mogelijk in proefprojecten in Vlaanderen. De bedoeling is om deze werknemers te kunnen laten verder werken en zodoende op een veilige manier de ‘business continuity’ te verzekeren. De toepassing blijft beperkt omwille van de randvoorwaarden en de zeer beperkte doelpopulatie.
     
  3. Specifieke situaties in de bedrijfswereld en waarvoor geen officiële procedures bestaan
    Concrete voorbeelden zijn: crew changes aan boord van schepen of teams die tijdelijk moeten samenwerken in een besloten ruimte, waarbij men niet zeker is dat alle preventiemaatregelen altijd gerespecteerd zullen kunnen worden. Voor zover hier niet wordt ingegaan tegen bestaande Sciensano-richtlijnen kan, in overleg met de bevoegde arbeidsgeneeskundige dienst, een protocol worden opgesteld en kunnen antigen-sneltesten worden ingezet. Deze toepassing is ‘case-by-case’ te bekijken.