Lifestyle Screening: breng de leefstijl van uw medewerkers in kaart

Een globaal en objectief inzicht in de leefstijl van medewerkers is onmisbaar bij het opzetten van een gericht gezondheidsbeleid. Die info verzamelt u met de Lifestyle Screening. Bovendien krijgen medewerkers deskundig advies over hun eigen leefstijl.

Waarom kiezen voor de Lifestyle Screening van Mensura?

 • Preventief
  De Lifestyle Screening spoort eventuele slechte leefgewoontes en gezondheidsrisico’s bij uw medewerkers op zodat ze (tijdig) kunnen ingrijpen. Als dat nodig is, worden ze doorverwezen naar de huisarts of specialist.
   
 • Sensibiliserend
  Medewerkers krijgen persoonlijk leefstijladvies waarmee ze zelf aan de slag kunnen.
   
 • Inzicht
  Meten is weten: u krijgt een globaal en objectief zicht op de leefstijl van medewerkers. Die (anonieme) resultaten vormen de basis voor een gericht en efficiënt gezondheidsbeleid.
   
 • Employer branding
  U toont dat u betrokken bent met uw medewerkers. Zo motiveert u huidige werknemers en trekt u mogelijk nieuwe talenten aan.

Het eindrapport bevat heldere conclusies en concrete aanbevelingen, waarmee we meteen aan de slag gingen. De medewerkers zelf waren ook tevreden met hun persoonlijke adviezen. Daarom willen we de Lifestyle Screening na een jaar herhalen: zo blijven we de vitaliteit van werknemers opvolgen.

Annemie Boone Lid managementteam bij Kind&Gezin

Hoe werkt de Lifestyle Screening?

1. Opstartoverleg

Samen bespreken we hoe we de Lifestyle Screening organiseren in uw onderneming.

2. Inschrijven

Uw medewerkers schrijven zich vrijwillig in voor het onderzoek. Hoe meer deelnemers, hoe nauwkeuriger de globale analyse. Medewerkers warm maken voor de Lifestyle Screening is dus zeker en vast waardevol.

Om de onderzoeksresultaten te verwerken in een anoniem rapport op maat van uw organisatie, zijn minstens 20 deelnemers nodig.

3. Bevestiging afspraak

Ingeschreven medewerkers ontvangen 14 dagen op voorhand via e-mail een afspraakbevestiging met alle praktische info. Ze krijgen ook een vragenlijst die ze ingevuld meebrengen naar het onderzoek, dat plaatsvindt in uw bedrijf of in een van de Mensura Vitality Centra, verspreid over heel België.

4. Lifestyle Screening

Een leefstijladviseur van Mensura voert de screening uit:

 • bespreking van de medische vragenlijst;
 • biometrie: meten van gewicht, lengte, Body Mass Index (BMI) en buikomtrek;
 • bloeddrukmeting;
 • meting van cholesterolgehalte in het bloed met een vingerprik;
 • bepaling van het risico op diabetes type 2 met de FINDRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score). Bij een verhoogd risico voert de leefstijladviseur ook een bloedtest uit door middel van een vingerprik. 

De leefstijladviseur bespreekt de direct beschikbare resultaten (onder andere biometrie, bloeddruk en oogtest) en geeft gezondheidsadviezen op het vlak van beweging, voeding, slaap, stress en middelengebruik. Als dat nodig is, verwijst hij de medewerker door naar een huisarts of specialist.

Binnen de 2 weken ontvangt de werknemer per post een persoonlijk verslag met alle resultaten en adviezen.

U kunt de Lifestyle Screening uitbreiden met een optionele Multiscan-meting. De Multiscan is een hightech meetinstrument dat de gezondheidstoestand van uw medewerkers onmiddellijk omzet in een gedetailleerd rapport en een Wellness Score.  De Multiscan kan ook gebruikt worden voor opvolgscreenings.

De Multiscan meet:

 • Bepaling lichaamssamenstelling: vetmassa, vetvrije massa, spiermassa, totale vochtgehalte, visceraal vet, basaal metabolisme
 • Beoordeling microcirculatie: microcirculatie t.h.v. armen en benen, stijfheid van bloedvaten
 • Beoordeling toestand van het hart: bepaling vasculaire leeftijd, bloeddrukevaluatie, beoordeling invloed stress op het hart
 • Evaluatie stress en vermoeidheid: evaluatie sympatisch en parasympatisch stelsel, stress-en vermoeidheid
 • Evaluatie van wervelkolom: risicobepaling aandoeningen wervelkolom
 • Uitgebreide evaluatie van de Wellness Score: beeld van huidige gezondheidstoestand, oorzaken bepaalde gezondheidsklachten, welke acties nodig om gezondheid te verbeteren.

5. Terugkoppeling en verslag

Tot slot bespreekt de leefstijladviseur met de medewerker de resultaten en gezondheidsadviezen op het vlak van beweging, voeding, slaap, stress en middelengebruik. Indien nodig verwijst de adviseur de medewerker door naar een huisarts of specialist.

Binnen de 2 weken ontvangt de medewerker een persoonlijk verslag met alle resultaten en adviezen.

Als minstens 20 medewerkers aan de Lifestyle Screening hebben deelgenomen, kunnen we voor uw organisatie een geanonimiseerd groepsverslag maken. Op basis van dit verslag geven we u graag concrete adviezen voor uw gezondheidsbeleid.