Campagne ‘Kop Op’ doet Vlaming nadenken over smartphonegebruik

19-04-18

Uit een jaarlijks onderzoek van Imec, gespecialiseerd in nano-electronica en digitale technologie, blijkt dat meer en meer Vlamingen worstelen met hun mobiel smartphonegebruik. Want we onderschatten hoeveel tijd we dagelijks aan onze smartphone spenderen. De campagne Kop Op moet daar verandering in brengen.

Digibesitas is al lang geen zeldzaam fenomeen meer: uit onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kampen met een dwangmatig gebruik van digitale toestellen. Die overvloed aan virtuele prikkels, vooral uitgelokt door smartphones, wekt bij een deel weerzin op en houdt risico’s in voor de gezondheid.

Opkijken van de smartphone

Het Provinciaal Veiligheidsinstituut van Antwerpen, UGent, UAntwerpen, Mediawijs en de Gezinsbond slaan nu de handen in elkaar en lanceren de campagne ‘Kop Op’. Hun boodschap? Het is tijd om meer op te kijken van onze smartphone. De campagne zet dan ook iedereen aan een bewustere relatie aan te gaan met hun telefoon en zo de balans (familie, school/werk, beweging, vrije tijd, slaap …) te herstellen.

Zelftest en app

Daarvoor zijn twee hulpmiddelen ontwikkeld.

Een eerste is een zelftest. Via die zelftest komt een deelnemer te weten welk type smartphonegebruiker hij of zij is.

Afhankelijk van het resultaat zijn er ook gerichte tips om het smartphonegebruik onder controle te houden.

Een tweede hulpmiddel is de app mobileDNA. Die applicatie geeft inzicht in het daadwerkelijke gebruik en houdt een spiegel voor van de verschillende smartphonegewoontes.

Wie mobileDNA downloadt, krijgt een overzicht met statistieken en zijn persoonlijke mobiele DNA. Na twee weken krijgen gebruikers een mobiele diagnose. Deze diepgaande analyse legt eventuele onbewuste patronen bloot.

De campagne loopt nog januari 2020. Meer info vindt u op www.kopop.be.


Lees ook:


Wapen uw medewerkers tegen digibesitas

Hebt u vragen over hoe u digibesitas bij uw werknemers vermijdt of aanpakt? Neem contact op met Boudewijn D’Hauwers, preventieadviseur Psychosociaal Welzijn bij Mensura.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons