Corona in het najaar: wat zijn de maatregelen?

14-09-22

Wie dacht dat de coronacrisis verleden tijd was, kan zich wel eens vergissen. In de week van 29 augustus werden in België 10.424 nieuwe besmettingen geregistreerd. Als u weet dat deze cijfers wellicht zullen stijgen nu de scholen weer openen en iedereen opnieuw naar de werkvloer trekt, valt een zevende coronagolf niet uit te sluiten. Welke richtlijnen of maatregelen gelden dit najaar om nieuwe uitbraken te helpen voorkomen?

Nieuwe boostercampagne

Vanaf 12 september start de nieuwe vaccinatiecampagne in België. Alle volwassenen kunnen dan – zowel in Vlaanderen als Wallonië – hun vierde prik tegen het coronavirus halen. De campagne maakt een onderscheid tussen 3 groepen: 

  • Risicopatiënten en zorgverleners: Deze groepen komen eerst aan bod en krijgen hun boosterprik vóór eind september. Voor hen is de vaccinatie aanbevolen. 
  • Volwassenen tussen 50 en 65 jaar: Deze groep wordt van oud naar jong uitgenodigd en krijgt hun boosterprik vóór begin november. Voor hen is de vaccinatie vrijblijvend. 
  • Volwassenen tussen 18 en 49 jaar: In tegenstelling tot Vlaanderen, nodigen Wallonië en Brussel mensen jonger dan 50 jaar niet uit voor de herfstbooster. Zij moeten op eigen initiatief een afspraak maken. 

U ontvangt de uitnodiging per brief en elektronisch via e-mail, My eBox of Mijn Burgerprofiel
 

Goedgekeurde vaccins

De Amerikaanse FDA en het Europese Geneesmiddelenagentschap (EMA) hebben de aangepaste coronavaccins van Pfizer (Comirnaty) en Moderna (Spikevax) goedgekeurd als boosterdosis. De toelating geldt bij Moderna voor iedereen vanaf 18 jaar en bij Pfizer voor alle personen ouder dan 12 jaar.

Beide vaccins bieden de beste bescherming tegen de omikronvariant, en mogen ten vroegste 2 maanden na de laatste coronaprik worden toegediend.

Wetgeving onder de loep

Het federaal parlement bekijkt dit najaar of de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 van zorgverleners aan de orde is, en herneemt de wetgeving rond binnenluchtkwaliteit in gesloten plaatsen die publiek toegankelijk zijn

Daarnaast verlengde de FOD Volksgezondheid de voorlopige bepaling van de voorwaarden om CO2-meters op de markt te brengen. Op die manier wil de federale overheid zich blijven wapenen in de strijd tegen het coronavirus tot de nieuwe ventilatiewet van kracht is.

De griep

Naast een eventuele coronagolf, zal in de winter het griepvirus ongetwijfeld opnieuw de kop opsteken. Ook de vaccinatie tegen de griep is dit najaar dus aanbevolen, zeker voor risicogroepen. 
De virale infectie zorgt jaarlijks voor een piek in het ziekteverzuim en kan lelijk huishouden in uw organisatie. Geef griep daarom geen kans en bescherm uw medewerkers door tijdig vaccins te bestellen.

 

Wenst u meer informatie over het coronavirus? 
De richtlijnen en epidemiologische situatie in België zijn steeds onderhevig aan veranderingen. Voor betrouwbare en actuele informatie over het coronavirus, kunt u steeds terecht bij www.sciensano.be of www.info-coronavirus.be 

 

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons