Europese Week veiligheid en gezondheid: gezond werk voor alle leeftijden

23-10-17

Vandaag start de Europese Week voor veiligheid en gezondheid op het werk, een initiatief van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OHSA). Allerlei bewustmakingsevents zetten daarbij het belang van een gezonde werkplek voor alle leeftijden in de kijker.

In 2030 is het aantal werknemers tussen 55 en 64 jaar in veel Europese landen wellicht goed voor 30% van de beroepsbevolking, aldus het EU-OHSA. Het agentschap haalt ook de stijgende pensioenleeftijd aan als argument om extra inspanningen te leveren om de arbeidsomstandigheden voor alle leeftijden gezond en veilig te houden.

Vergrijzende beroepsbevolking

De vergrijzende beroepsbevolking creëert extra uitdagingen als het gaat over veiligheid en gezondheid op de werkvloer:

  • meer werknemers met chronische gezondheidsproblemen of specifieke behoeften;
  • langere blootstelling van medewerkers aan risico’s op de werkvloer;
  • werkgerelateerde gezondheidsproblemen bij banen met een zware fysieke en/of mentale belasting en atypische werktijden;
  • arbeidsongeschiktheid, arbeidsrevalidatie en re-integratie vergen extra aandacht.

Een duurzaam arbeidsleven voor jong en oud

Aandacht voor veiligheid en gezondheid op het werk in de context van de vergrijzende beroepsbevolking verbetert het welzijn en dagelijkse werkleven van uw medewerkers. Maar het heeft ook een positieve impact op de productiviteit, de kosteneffectiviteit van uw organisatie en het ziekteverzuim

De sleutel tot een duurzaam arbeidsleven voor iedereen is dat werkgevers, managers én werknemers samenwerken om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren. Problemen aankaarten, oplossingen zoeken en helder, effectief communiceren zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Onze blog en de tools en publicaties van het EU-OHSA zetten u alvast op de goede weg.


Een hele week lang online inspiratie

Mensura zet een hele week het topic ‘gezond werk voor alle leeftijden’ in de kijker. Hou onze socialemediakanalen in de gaten. Op LinkedIn, Twitter en Facebook vindt u nuttige tips en klantenverhalen.

Hebt u nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op via info.edpb@mensura.be.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons