Generieke gids niet langer van kracht vanaf 11 mei: bye-bye corona?

05-05-22

Op 11 mei loopt de waakzaamheidsfase van de pandemiewet ten eind. Tenzij het aanstaande Overlegcomité nog anders beslist, is de generieke gids vanaf die datum niet meer van kracht. Toch blijft het belangrijk om enkele basisprincipes tegen virusverspreiding in acht te houden.


De epidemische noodsituatie van de coronacrisis eindigde op 11 maart 2022. Nadien gold gedurende twee maanden een waakzaamheidsfase, waarbij een nieuwe versie van de generieke gids nog een aantal preventieve maatregelen oplijstte om besmetting te voorkomen.

Op 11 mei loopt die waakzaamheidsfase ten eind. Wat concreet betekent dat er niet langer maatregelen van kracht zijn om coronaverspreiding tegen te gaan. Er is dus met andere woorden geen mondmaskerplicht meer van kracht of er zijn geen beperkingen meer qua aantallen mensen voor binnenruimtes.
 


Toch is het belangrijk om enkele kanttekeningen te maken. Op 20 mei vindt er nog een Overlegcomité plaats. Het is afwachten of daar beslissingen worden genomen die bepaalde beperkingen kunnen opleggen.

Los daarvan is de herwonnen vrijheid die iedereen nu ervaart geen eindpunt. Corona is nog steeds onder ons, en naar alle verwachting mogen we ons in het najaar aan een nieuwe opmars verwachten. Het blijft daarom belangrijk om de basishygiëne te blijven toepassen en het gezond verstand te laten zegevieren.

Enkele aandachtspunten:

  • Ventilatie blijft essentieel op alle plekken waar groepen mensen samenkomen, zeker op het werk maar ook in publieke ruimtes.
  • Blijf regelmatig de handen wassen.
  • Hou altijd een mondmasker bij de hand. Op het openbaar vervoer, in ziekenhuizen en oudereninstellingen of bij contact met risicoprofielen blijft een mondmasker dragen sterk aanbevolen of zelfs verplicht.
  • Blijf thuis als je ziek bent of symptomen hebt.

Om van ‘bye-bye corona’ te spreken is het nog te vroeg, maar we wensen iedereen alvast een mooie, veilige zomer!

Relevante documenten

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons