Oudere werknemers even productief als jongere collega's

08-01-14

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat oudere werknemers net zo productief zijn als hun jongere collega's. Wetenschappers van de Essex Business School (University of Essex) onderzochten in opdracht van Age UK een aantal gemeenschappelijke opvattingen die heersen over oudere werknemers. Uit hun analyse van een reeks gepubliceerde studies naar de kenmerken van oudere werknemers blijkt er maar weinig bewijs te zijn voor de stereotype opvattingen rond de productiviteit, gezondheid, betrokkenheid en flexibiliteit van ouderen.

Ondanks wat veel werkgevers denken, blijken 55-plussers net zo gemotiveerd en flexibel te zijn als jongere medewerkers. Fysieke 'tekorten' waar sommige ouderen mee te kampen krijgen, worden gecompenseerd door hun specifieke vaardigheden en ervaring. Uit het verslag komt eveneens naar voren dat hoewel jonge mensen doorgaans sneller repetitieve taken kunnen uitvoeren, oudere mensen vaak sneller complexe taken tot een goed einde kunnen brengen door hun jarenlang verworven kennis en werkervaring.

Dit bevestigt de bevindingen van twee aparte studies in opdracht van autofabrikanten in Duitsland. Oudere werknemers in een Mercedes Benz-fabriek bleken productiever te zijn en minder fouten te maken dan hun jongere werknemers. Bij BMW bleek dat bij een productielijn volledig bemand door oudere arbeiders, met toepassing van een aantal kleine aanpassingen, de productiviteit werd verbeterd met 7 procent. De productiviteit kwam daardoor op hetzelfde niveau als een gelijkaardige lijn die enkel uit jongere werknemers bestond.

Uit de analyse blijkt dat stereotype opvattingen over oudere werknemers niet overeind blijven. De inzet en productiviteit van een persoon wordt niet bepaald door iemands leeftijd. Andere socio-economische en psychologische factoren zijn veel betere indicatoren van de manier waarop oudere werknemers zich gedragen.

Wat kan Mensura voor u betekenen?

Volgens CAO 104 is elke werkgever verplicht een tewerkstellingsplan op te stellen voor oudere werknemers. Mensura kan u begeleiden bij het uitstippelen van een traject inzake een vriendelijk tewerkstellingsbeleid voor oudere werknemers.

Bron

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons