Outplacement voortaan verplicht bij einde arbeidsovereenkomst door medische overmacht

29-04-19

Werkgevers zijn voortaan verplicht om outplacement aan te bieden bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst omwille van medische overmacht. De bedoeling van deze wetsuitbreiding is om de werkgelegenheidsgraad te verbeteren. De verplichting gaat in op 29 april 2019.

De wetgeving rond de verbetering van de werkgelegenheidsgraad is uitgebreid met een extra hoofdstuk. Als een werkgever vanaf 29 april 2019 in het kader van een re-integratietraject een arbeidsovereenkomst beëindigt vanwege medische overmacht, dient hij outplacement – professionele begeleiding om een nieuwe baan te vinden – aan te bieden aan de ex-werknemer.

Wat houdt dat concreet in?

  • Het outplacementaanbod moet binnen de 15 dagen na de beëindiging van de arbeidsovereenkomst gebeuren. Gebeurt dit niet, dan kan een sociale boete worden opgelegd.
  • De werknemer heeft 30 dagen de tijd om op het aanbod in te gaan.
  • De adviserend geneesheer van het ziekenfonds moet binnen de 15 dagen na aanvang van de begeleiding hiervan bericht krijgen.
  • Het outplacementaanbod is gratis voor de werknemer, de ex-werkgever neemt de kosten voor zijn rekening.
  • Het traject moet een waarde hebben van minstens € 1.800 en moet beantwoorden aan de gangbare kwaliteitsnormen. Tegelijk moet het rekening houden met de gezondheidsproblematiek van de werknemer.
  • De outplacement bestaat uit 30 u. begeleiding in een periode van 3 maanden, vanaf de instemming van de werknemer met het aanbod. Verliest hij binnen de drie maanden na indiensttreding opnieuw zijn job, dan kan op zijn verzoek het outplacementprogramma worden voortgezet voor de nog overblijvende uren. De begeleiding eindigt in elk geval na zes maanden vanaf aanvang.

Lees meer over re-integratie op onze blog.

Wat kan Mensura voor u doen?

Als u de arbeidsovereenkomst met een werknemer verbreekt ten gevolge van medische overmacht kan Mensura u in contact brengen met een outplacementpartner. Uiteraard kunt u ook een beroep doen op een partner van uw keuze. Neem voor meer informatie contact op met uw bedrijfsarts of met het medisch secretariaat van Mensura via medsec@mensura.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons