Proefproject ergonomische gedragsverandering met wearables stemt hoopvol

04-08-22

Mensura-ergonoom Alain Grootaers zette bij een autoconstructeur een proefproject op om via een ‘intelligente T-shirt’ ergonomische gedragsverandering te stimuleren.


Gedragsverandering bekomen op het vlak van ergonomie is geen evidentie, weet Alain Grootaers. “Veel factoren spelen een rol: omgeving, tijdsdruk, goodwill… Met als resultaat dat de impact van een risicoanalyse of een opleiding niet altijd een lang leven beschoren is.”

Biofeedback

Als ergonoom kreeg hij de vraag van een grote autoconstructeur hoe ze gedragsverandering konden stimuleren. “We hadden contacten met een Zweedse prof van het Karolinska Instituut. Zij waren bezig met de ontwikkeling van een nauw aansluitende T-shirt met sensoren ter hoogte van de schouders, de lage nek en op de borst, die aan de hand van vibratie biofeedback geeft. Bij voorwaartse buigingen vanaf een bepaalde hoek geeft het T-shirt via trilling een waarschuwing.”

Geen langdurig effect

Bij de autoconstructeur werd een kleinschalig project opgestart om na te gaan of deze tool tot duurzame gedragsverandering kon leiden. “Op korte termijn – dag 1 en dag 5 – zagen we significante verschillen met de baselinemetingen. Er was wel degelijk een impact maar in ons onderzoek hebben we niet kunnen aantonen dat er ook een langdurig effect was. Na 20 dagen was er weliswaar nog een verschil, maar niet van significante aard.”

Toename aandacht voor ergonomie

Een kale kermis? “Toch niet”, meent Alain. “Bij onze klant heeft dit project mee geleid tot een forse toename van aandacht voor ergonomie en het belang ervan. Momenteel wordt bekeken of er op termijn gewerkt kan worden met een set van ‘smart’ T-shirts, die per week doorschuift naar een andere groep werknemers. Dat zou het mogelijk kunnen maken om de gedragsverandering te verankeren.”

“Tegelijk is het belangrijk dat gebruikers niet afhankelijk worden van die biofeedback”, waarschuwt Alain. “Daarom is het belangrijk dat ze slechts op bepaalde tijdstippen gedragen worden. Het ‘nieuwe gedrag’ moet ook toegepast worden zonder dat de feedback nodig is. Coaching op de werkvloer blijft daarbij belangrijk.”

Lees hier de volledige studie.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons