Producten met diisocyanaten gebruiken? Dan is een opleiding verplicht

16-12-21

Bij verkeerd gebruik kunnen diisocyanaten – die voorkomen in onder meer PU-producten – gezondheidsklachten veroorzaken. Om dat te vermijden, heeft de Europese Unie beslist dat industriële en professionele gebruikers een opleiding moeten volgen.


Werknemers die worden blootgesteld aan diisocyanaten, kunnen ernstige gezondheidsklachten krijgen. Daarom is vanaf 24 augustus 2023 een passende opleiding vereist voor industriële en professionele gebruikers. Mits de juiste instructies is het gebruik van producten met diisocyanaten namelijk perfect veilig.

Wat zijn de deadlines?

Om de industrie voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden, verloopt de invoering van de nieuwe verplichting in twee fases.

  1. Vanaf 24 februari 2022 moet het etiket van PU-producten de opleidingsvereiste vermelden.
  2. Uiterlijk 24 augustus 2023 moeten medewerkers opgeleid en gecertificeerd zijn. Dit geldt voor alle professionele en industriële gebruikers van producten met meer dan 0,1% vrije diisocyanaatmonomeren.
     

Hoe komt de opleiding tot stand?

De Europese beroepsvereniging FEICA ontwikkelt momenteel samen met ISOPA en ALIPA, de brancheorganisaties van diisocyanaatproducenten, het opleidingsmateriaal. Dat zal begin 2022 beschikbaar zijn in alle Europese talen. Er is dan voldoende tijd om alle gebruikers van PU-producten vóór 24 augustus 2023 op te leiden en te certificeren.

Medewerkers hebben de keuze tussen een online cursus via een gebruiksvriendelijk e-learningplatform of klassikale opleidingen door een expert welzijn op de werkplek. Werkgevers zullen moeten registreren welke opleiding hun werknemers hebben gevolgd.


Meer weten over werken met diisocyanaten?

Voor al uw vragen over de opleiding of veilig werken met diisocyanaten kunt u terecht bij DETIC via secretariat-detic@detic.be. Of neem een kijkje op www.feica.eu.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons