Regering stimuleert deconnectie en burn-outpreventie

25-04-18

Werken na de uren en voortdurend geconnecteerd blijven, houdt gezondheidsrisico’s in. Om dat tegen te gaan, lanceerde de regering dit jaar maatregelen om het risico op burn-outs te verminderen.

1 op de 8 werknemers in België omschrijft zijn werk-privébalans als problematisch. Een van de oorzaken is het steeds meer verbonden zijn met het werk via mailbox en gsm, ook na de werkuren.

Deconnectie

Daarom verplicht de nieuwe wetgeving voortaan regelmatig overleg tussen u als werkgever en uw medewerkers over uw beleid rond digitale communicatiemiddelen.

Zo’n overleg kan over allerlei onderwerpen gaan die verband houden met deconnectie. Wanneer moeten collega’s bereikbaar zijn en wanneer niet, bijvoorbeeld.

Zodra een werknemer een overleg aanvraagt, bent u verplicht dit te organiseren met het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk. Eventuele afspraken die hieruit voortvloeien kunt u opnemen in het arbeidsreglement of in een cao.

Burn-outpreventie

Verder moedigt de regering projecten aan rond burn-outpreventie. Deze initiatieven zijn evenwel vrijblijvender van aard. Wie zich hier als werkgever actief voor wil inzetten, kan een plan van aanpak indienen bij de Nationale Arbeidsraad en hiervoor financiële ondersteuning genieten.

Mogelijke onderdelen van zo’n burn-outpreventieplan zijn de gezondheid van uw medewerkers en optimale werkomstandigheden.

Uw plichten als werkgever

  • U dient regelmatig overleg te organiseren over het gebruik van digitale communicatie binnen uw organisatie. U beschikt over de vrijheid om zelf de regels rond deconnectie op te stellen op maat van uw onderneming.
  • U bent niet verplicht om een preventief project tegen burn-out op te starten. Doet u dat wel, dan kunt u tot € 8000 financiering ontvangen van de overheid.


Lees ook:


(Her)evalueer uw digitale communicatiebeleid

Stress door hyperconnectiviteit en burn-out vormen een bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van uw medewerkers. Mensura helpt uw bedrijf een effectief beleid rond e-mailverkeer en smartphonegebruik uit te werken. Neem vrijblijvend contact met ons op.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons