Sta op 10 oktober om 10 uur, 10 minuten recht: een oproep tot meer wisselwerken

09-10-19

5 uur en 30 minuten. Zoveel tijd brengt een gemiddelde Vlaamse bediende dagelijks al zittend door tijdens de werkuren. Om die zitcultuur aan de kaak te stellen, lanceerde het Vlaams Instituut Gezond Leven – kortweg Gezond Leven – in 2018 de term ‘wisselwerken’: elke 30 minuten even rechtstaan.

Gezond Leven wil van wisselwerken het nieuwe normaal maken en slaat daarvoor de handen in elkaar met de Vlaamse Ergonomievereniging VerV. Samen vragen ze alle mensen met een zittend beroep om op 10 oktober om 10 uur recht te staan, en dat 10 minuten. De timing van de 10-10-10 campagne is niet toevallig: oktober is de maand van de ergonomie.

Waarom wisselwerken?

Sedentair gedrag verhoogt de kans op rugpijn, diabetes en hart- en vaatziekten. Dat risico daalt fors als medewerkers regelmatig rechtstaan. Bovendien versnelt hun vetverbranding, kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze productiever. Het resultaat: fysiek en mentaal gezondere medewerkers.

Daarnaast kost wisselwerken geen geld en is het een fluitje van een cent. 79% van de personen die wisselwerken heeft getest, vindt het haalbaar tijdens zijn of haar dagelijks werk.

Meer informatie, tips en gratis campagnemateriaal vindt u op www.wisselwerken.be.

Uw medewerkers meer laten bewegen?

Mensura helpt u langdurig zitgedrag bij uw medewerkers te doorbreken. Neem contact op met ons departement Ergonomie via +32 2 549 71 00 of mail ons.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons