Tillen van lasten. Wat is het maximaal tilgewicht?

22-05-14

App voor berekening maximaal tilgewicht

Er werd een nieuwe app ontwikkeld inzake het berekenen van het aanbevolen maximaal tilgewicht. De berekening is gebaseerd op de NIOSH-methode.

De gratis versie “Manual Material Handling Calculator” (MMH Calculator) is geschikt om te worden gebruikt in arbeidssituaties waarin tiltaken voorkomen. Na invoer van enkele kenmerken van de tilsituatie wordt het maximaal aanbevolen tilgewicht berekend, en wordt het risico van de huidige tilsituatie aangegeven. Tevens wordt uitgelegd hoe de tiltaak verbeterd kan worden.

Parlementaire vraag in de Kamer over maximaal tilgewicht voor werknemers

In de Kamer werd een parlementaire vraag gesteld over het feit dat er in de Belgische wetgeving blijkbaar geen gewicht is vastgelegd dat werknemers maximaal manueel mogen tillen.

Het is inderdaad zo dat er in de Belgische wetgeving geen maximumgewicht is vastgelegd. In het Koninklijk besluit van 12 augustus 1993 betreffende het manueel hanteren van lasten staat inderdaad dat dit niet te zwaar mag zijn. Er staat ook dat de werkgever moet bepalen, na een risicoanalyse, wat te zwaar is of wat het maximum is. Hij kan daarvoor een beroep doen op de preventiedienst. De preventiedienst en de werkgever kunnen uiteraard niet voorbijgaan aan internationale referentienormen.

Ook de arbeidsgeneesheer kan in individuele gevallen voorstellen om het gewicht te beperken. Dat hangt af van de leeftijd, de lichaamsbouw, het eigen gewicht enzovoort. Voor de bouw bestaat er een collectieve arbeidsovereenkomst van 4 oktober 2001 (verbindend verklaard door het Koninklijk besluit van 5 maart 2006) die aangeeft dat 25 kg als limietwaarde voor voorverpakte materialen geldt.

Europese en internationale normen in deze materie

Europese en internationale normen in deze materie zijn niet verplicht, maar worden beschouwd als regels van goed vakmanschap.

De Europese norm EN 1005-2 beschrijft de fysieke belasting waarmee rekening moet worden gehouden bij het manueel tillen van machines, onderdelen of producten bij het werken aan machines. Voor het heffen en tillen wordt in dit verband 25 kg vooropgesteld als maximumgewicht en dit onder optimale omstandigheden. Dit betekent dat het gewicht dicht tegen het lichaam op heuphoogte met een goede grip en zonder draaiing met de rug kan worden getild. Naarmate deze risicofactoren niet optimaal zijn, zal het maximaal aanbevolen gewicht ook verminderen en lager dan 25 kg worden.

Daarnaast is er de internationale ISO 11228-1-norm over heffen en tillen, waarin ook 25 kg als maximumgewicht staat. Er is ook de “key indicator method” (KIM). Deze methode werd gelanceerd in 2007 door het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk in het kader van de campagne "Lighten the load". Dit paste in een meer uniforme uitvoering van de Europese richtlijn rond het manueel hanteren van lasten.

Bron

  • Beswic
  • Sentral Kluwer – Nieuws 19/05/2014, auteur: Anne Leen Stouffs

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Ergonomische risicoanalyse
    Belasting door het werk en mogelijke overbelasting detecteren. De belasting ter hoogte van de bovenste ledematen, nek en schouders objectiveren. De belasting door tillen, vasthouden, dragen, duwen en trekken van lasten objectiveren.
     
  • Opleiding tillen van lasten en houdingsbelasting
    Standaard tiltechnieken kennen. Toepasbare tiltechnieken, aangepast aan de werkomstandigheden aanleren en zo de minst belastende werkmethodes kunnen toepassen om klachten te voorkomen. Het belang van houdingsbelasting, al of niet gecombineerd met het tillen van lasten begrijpen.
     
  • Ergonomisch advies
    Oplossingen bieden voor ergonomische problemen. Voor acute of kleine problemen via een ‘quick respons’ interventie. Voor belangrijke problemen via een ‘projectmatige aanpak’.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons