Veilig op reis: het COVID-certificaat in 5 vragen

23-06-21

Sinds 16 juni is het Belgische COVID-paspoort beschikbaar. Dat (digitaal) document bewijst dat iemand ‘COVID-safe’ is en moet reizen binnen de Europese Unie makkelijker maken. Vanaf 1 juli aanvaarden alle EU-landen het certificaat. De essentiële informatie in 5 vragen.

1. Wat staat er op het COVID-certificaat?

Op het zogenoemde EU Digitaal COVID-19 certificaat staan de naam, geboortedatum, datum van afgifte, informatie over de vaccinatie, de coronatest of het herstel van COVID-19, en een unieke QR-code. Om de privacy te beschermen, worden er geen andere gezondheidsgegevens gedeeld.

Het certificaat is opgemaakt in het Engels en in de 3 landstalen (Nederlands, Frans en Duits).

2. Wanneer krijgt u een certificaat?

Het COVID-paspoort telt eigenlijk drie verschillende soorten certificaten.

  1. Een vaccinatiecertificaat, dat bewijst dat iemand gevaccineerd is tegen het coronavirus. De meeste landen aanvaarden alleen een certificaat na een volledige vaccinatie (dus na twee prikken, enkel bij het Johnson & Johnson-vaccin volstaat één prik). Doorgaans geldt er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie. Het vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de laatste vaccinatie.
     
  2. Een testcertificaat toont aan dat u negatief testte op corona. Die test is 72 uur geldig, vanaf het moment dat u de test aflegt. Omdat het even duurt voordat u een resultaat krijgt, is een testcertificaat in de praktijk 24 tot 48 uur geldig. Let wel: bepaalde landen aanvaarden enkel een PCR-test.
     
  3. Een herstelcertificaat toont dat u positief testte op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en u dus voldoende immuniteit hebt opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test. Zonder positieve test hebt u geen recht op een herstelcertificaat.

U kunt meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel uw eerste als uw tweede prik) ontvangt u een afzonderlijk certificaat.

3. Hoe vraagt u een coronacertificaat aan?

U kunt op verschillende manieren een certificaat aanvragen:

  • Via de gratis CovidSafeBE-app en op Covidsafe.be. U hebt ofwel uw identiteitskaart, pincode en een kaartlezer nodig, of een andere digitale sleutel, zoals de itsme-app.
  • Via de post. Daarvoor belt u vanuit Vlaanderen naar het nummer 078/78 78 50. In Brussel is er het nummer 02/214 19 19. Inwoners van Wallonië kunnen terecht op 071/31 34 93. Hou wel rekening dat u een week moet wachten tot u een certificaat in de bus krijgt.

4. Vanaf wanneer en waar kunt u het coronacertificaat gebruiken?

Het coronapaspoort is in ons land nu al beschikbaar, maar pas vanaf 1 juli zullen alle lidstaten van de Europese Unie (en Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein) het coronacertificaat gebruiken.

Ook na 1 juli kunnen de regels per land of regio nog verschillen. Controleer daarom zeker de website van de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken of Reopen.europa.eu. Doorkruist u meerdere landen, ga dan de regels per land na.

Zorg dat u tijdens de reis naar het buitenland het certificaat bij de hand hebt. Download het op uw smartphone of tablet en zorg voor een geprinte of papieren versie als back-up.

5. Wat als u terugkeert uit vakantie?

Ook na 1 juli blijft het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) verplicht. Dat vult u in ten vroegste 48 uur voor uw aankomst in België.

Keert u na die datum terug uit een groene of oranje zone, dan moet u niet in quarantaine en u niet laten testen. Wie terugkeert uit een rode zone en een certificaat heeft, moet niet in quarantaine. Let wel: bent u nog geen twee weken volledig gevaccineerd of kunt u geen herstelcertificaat voorleggen, dan moet u wel een nieuwe negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud hebben. In afwachting van het resultaat van deze test (meestal 24 u) blijft u wel in quarantaine.

Tot slot zijn er de zones met heel hoog risico, waar bijvoorbeeld een grote uitbraak van een nieuwe variant is. Keert u uit zo’n zone terug, dan moet u verplicht 10 dagen in quarantaine met een test op dag 1 en 7. Ook als u volledig gevaccineerd bent.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons