25-06-20

Q&A – Kan het coronavirus zich via ventilatie of airco verspreiden?

Stel: een medewerker is onbewust besmet met coronavirus en heeft geen symptomen. Bij een plotse hoest- of niesbui komen besmette druppels vrij. Kan een ventilatie- of klimaatcontrolesysteem zoals airco die druppels door heel uw bedrijfsgebouw verspreiden? De kans is klein, al neemt u best wel enkele richtlijnen in acht.​


Belangrijk: voor gezondheidsinstellingen (bv. ziekenhuizen, woonzorgcentra) gelden andere maatregelen.


Naast het aanraken van besmette oppervlakken of handen, wordt het coronavirus voornamelijk overgedragen wanneer iemand rechtstreeks speekseldruppels van een zieke persoon inademt. De bekende maatregelen – afstand houden en handhygiëne – beschermen medewerkers doorgaans voldoende. Dat komt omdat de meeste druppels zo zwaar zijn dat ze meteen op de grond vallen.

Aerosolen: wél potentieel gevaar

Maar minuscule besmette druppels – ook wel aerosolen genoemd – kunnen in een binnenklimaat uren in de lucht blijven hangen. Verspreiden ventilaties- of klimaatcontrolesystemen zoals airconditioning die druppels dan niet doorheen gebouwen? Dat is onwaarschijnlijk, concluderen wetenschappers nu. Maar de luchtstroom die ontstaat, kan besmette aerosolen wél verder blazen. Het is echter geen belangrijke manier van overdracht, klinkt het.

4 concrete aandachtspunten

Om dat beperkte risico nog verder te minimaliseren, formuleert de Hoge Gezondheidsraad wel 4 richtlijnen.

 1. Schakel de recirculatie uit
  Vermijd het hergebruik van gefilterde binnenlucht. Virusdeeltjes die in de luchtafvoerkanalen circuleren, kunnen via recirculatie opnieuw in het luchttoevoercircuit terechtkomen. Daarom schakelt u met het volledige systeem beter over naar louter verse lucht (zie punt 2) en zet u de recirculatiekleppen uit.
   
 2. Voer maximaal verse lucht aan
  Zet ramen zo veel mogelijk open en maak – indien mogelijk – gebruik van mechanische ventilatiesystemen. Zorg ervoor dat de aangezogen buitenlucht van een plaats komt waar de besmettingsgraad van de lucht zo laag mogelijk is.
   
 3. Laat ventilatiesystemen langer draaien
  Schakel het mechanische ventilatiesysteem minstens 2 uur in vóór medewerkers in de werkruimte komen en laat het tot 2 uur na hun vertrek doorwerken. 

  Een individuele ventilator valt af te raden, omdat die geen verse lucht aanvoert, maar ‘gebruikte’ lucht opnieuw verspreidt. Blijkt zo’n toestel toch noodzakelijk, dan moet het gericht zijn op een opening zoals een deur, dus niet op personen. 
   
 4. Zorg voor een regelmatig onderhoud
  Op tijd het ventilatie- en klimaatcontrolesysteem reinigen, filters correct installeren en vervangen, geen onderhoudsbeurten- en controles overslaan… Een zorgvuldig onderhoud is meer dan ooit van vitaal belang.
  Lees hier onze tips voor optimaal onderhoud van airco op de werkvloer.

Wat met parkeergarages?

Ook in parkeergarages gelden bovenstaande richtlijnen. Een vorm van ventilatie is op elk moment noodzakelijk.

Is toevoer van verse lucht onmogelijk, dan mag recirculatie daar wel. Het risico dat CO in de lucht blijft hangen, weegt in garages immers zwaarder door dan een mogelijke coronabesmetting. Belangrijk: medewerkers mogen er niet langer blijven dan de tijd die nodig is om hun voertuig op te halen of te parkeren.

Extra aandacht voor sanitaire voorzieningen

Het toilet doorspoelen, kranen en sproeiers, heteluchtblazers… In sanitaire voorzieningen ontstaan voortdurend aerosolen. Bovendien zijn de ruimtes vaak klein, ingesloten en beperkt qua verluchting.

Om de verspreiding van covid-19 tegen te houden, geeft de Hoge Gezondheidsraad drie adviezen mee:

 1. Schakel de handdrogers met warme lucht uit en vervang ze door papieren wegwerphanddoeken.
 2. Vraag medewerkers het toiletdeksel te sluiten voordat ze doorspoelen.
 3. Voer in gesloten sanitaire ruimtes de verluchting op en laat de ventilatie continu werken. ’s Nachts en tijdens het weekend kan dat op verminderde kracht. Voor sanitair met ramen volstaat voortdurende verluchting via de ramen.

Vermijd de verspreiding van covid-19 op de werkvloer

Met onze heropstartgidsen stelt u medewerkers veilig en gezond aan het werk in coronatijden. Meer informatie en tips ontdekt u op coronaophetwerk.be.

Een vraag? Neem contact met ons op via +32 2 549 71 00 of mail ons. Wij helpen u graag verder.


Mensura helpt u met een doelgerichte aanpak.

+32 2 549 71 00Mail ons