Naar uw checklist

Stel heldere omgangsregels op

Met een aantal ingrepen respecteert u de social distancing en de hygiëneregels tijdens contacten tussen poetshulp en klant.

De poetshulp vraagt meteen aan de klant om de woning te verluchten en of hij of zij klachten heeft die op een coronabesmetting kunnen wijzen. Blijkt dat het geval, dan mag de poetshulp niet binnengaan. Na het wassen of ontsmetten van de handen trekt de poetshulp persoonlijke beschermingsmiddelen aan, waaronder handschoenen. Vlak voor het buitengaan trekt hij of zij die weer uit en wast grondig de handen.

Bij het begroeten en afscheid nemen van de klant is social distancing de basisregel. Maar ook tijdens het werk moet er afstand bewaard worden. Laat de woning het toe, dan bevinden de bewoners zich niet in de ruimte waar de poetshulp aan het werk is. Is dat onhaalbaar, dan moeten ze binnen dezelfde ruimte minstens anderhalve meter afstand houden. Is dat onmogelijk, dan mag de poetshulp niet werken.

Probeer bij contact met de klant de uitwisseling van documenten en voorwerpen tot het minimum te beperken. Om rechtstreeks contact te vermijden, kan de poetshulp de documenten klaarleggen bij aankomst en deze bij vertrek ondertekend terug meenemen. Al gaat de voorkeur uiteraard uit naar elektronische dienstencheques.

Uw werknemers moeten altijd voldoende papieren zakdoeken op zak hebben om hun neus en mond mee te bedekken tijdens het snuiten, niezen en/of hoesten. De gebruikte zakdoek gooien ze meteen in de vuilnisbak, waarna ze hun handen wassen.
 

Tip: Bekijk grondig de taken die een poetshulp in een huishoudelijke omgeving kan uitvoeren. Vermijd of stel bepaalde taken uit (bv. het sorteren van vuile was, lakens verwijderen,…).
 

Tip: Bezorg uw poetshulpen onze kant-en-klare info rond hoesten en niezen, handhygiëne en algemene voorzorgen tegen het coronavirus.

Neem ook een kijkje in onze andere nuttige documenten

Creëer een gezonde werkplek

Van voldoende ventileren over alleen in een kamer tot persoonlijke beschermingsmiddelen: met onze infofiches weten u en uw medewerkers waarop te letten.

Ook door uw ruimtes goed te ventileren beperkt u de verspreiding van het coronavirus. Ramen regelmatig openzetten is dus de boodschap. Hebt u een verluchtingsinstallatie? Zorg voor een regelmatige onderhoudsbeurt en laat zeker de filters tijdig vervangen of schoonmaken. Gebruik geen individuele ventilatoren die het virus kunnen verspreiden.

Consulteer onze poster rond ventilatie tijdens Corona

Onder andere over het meten van de CO2-concentratie zijn er recent enkele extra regels en adviezen opgesteld. Ontdek hier alvast een lijst met een aantal CO2-meters waarvan de specificaties voldoen aan die richtlijnen.

Lees meer in ons blogartikel

Vraag aan de klant om tussendeuren zo veel mogelijk open te laten staan tijdens het poetsen. Zo hoeft de poetshulp minder deurklinken aan te raken.

Laat de woning het toe, dan bevinden de bewoners zich niet in dezelfde ruimte waar de poetshulp aan het werk is. Is dat onhaalbaar, dan moeten ze binnen dezelfde ruimte minstens anderhalve meter afstand houden. Is dat onmogelijk, dan mag de poetshulp niet werken.

Enkel essentiële vergaderingen die niet vanaf afstand georganiseerd kunnen worden, mogen doorgaan op kantoor. Kies een ruimte waar u de social distancing kunt respecteren en beperk het aantal deelnemers tot een minimum. Hou van elke fysieke vergadering gedurende één maand een aanwezigheidslijst bij.

 

Maak gebruik van deze poster om de werknemers te informeren over het maximaal aantal personen die in de ruimte aanwezig mogen zijn. Hang deze op aan de toegangsdeur(en).

Voor uw poetshulp is de lift een essentieel hulpmiddel om zich te verplaatsen tussen verdiepingen in een flatgebouw. Alleen is het een kleine ruimte waar voldoende afstand bewaren niet altijd makkelijk is.
 

Tip: motiveer uw werknemers om zoveel mogelijk voor de trap te kiezen als gezond alternatief.

Check deze maatregelen voor een veilig liftgebruik

Motiveer je werknemers om bij het gebruik van de trap altijd de trapleuning vast te nemen. Ze kunnen gebruik maken van hun mouw of een papieren zakdoekje om de leuning vast te nemen. Voorzie vuilbakken met voetpedaal in de trappenhal; aan begin, op einde of in verschillende overlopen en informeer de werknemers om het zakdoekje onmiddellijk na gebruik weg te gooien in de vuilbak. Bijkomend kan u ook per verdieping handalcoholgel in een houder voorzien zodat werknemers hun handen kunnen ontsmetten voor en na het gebruik van de trap. Zorg er ook voor dat het reinigen van trapleuningen en klinken (van de deuren die naar de trappenhal leiden) mee opgenomen wordt in het schoonmaakprogramma.

Motiveer uw poetshulpen om zich te voet, met de fiets, de scooter of de wagen te verplaatsen. Moet hij of zij toch het openbaar vervoer nemen, dan is social distancing een absolute must. In overleg met uw klanten kunt u de werkuren aanpassen, zodat de poetshulpen zich buiten het spitsuur kunnen verplaatsen. Na elke verplaatsing moet de poetshulp de handen wassen of ontsmetten met een handalcoholgel.
 

Wie met het openbaar vervoer (trein, tram, bus) komt, volgt de instructies van de vervoersmaatschappijen. Vanaf de leeftijd van 12 jaar is het dragen van een mondmasker of een alternatief dat mond en neus bedekt verplicht in het openbaar vervoer zowel in de stations, op de perrons en aan boord van de treinen.
 

Ook in bepaalde (delen van) steden is een mondmasker verplicht.

Meer concrete tips vindt u in deze infofiche

De poetshulp neemt geen pauze of luncht niet in de kamer waar ook de bewoners aanwezig zijn. Bij mooi weer pauzeert hij of zij bij voorkeur in de buitenlucht.

Zorg voor een schone werkomgeving

Naast voldoende handhygiëne bij uw medewerkers is ook grondig reinigen van het poetsmateriaal cruciaal om verspreiding van het coronavirus te vermijden.

De poetshulp moet steeds nitril-handschoenen dragen. Voor hij of zij start met werken, moeten poetsmateriaal (bv. borstel, stofzuiger, aftrekker, emmer) en aanraakpunten (bv. schakelaars, deurklinken, tafelbladen, aanrecht, afstandsbediening, spoelknoppen, kranen) gedesinfecteerd worden. Voor de poetshulp vertrekt, doet hij of zij dat opnieuw. Ontsmetten mag alleen met voorgeschreven producten. Gebruikt de poetshulp hiervoor producten van de klant, dan moet de voorgeschreven verdunning worden gerespecteerd.

De poetshulp wast voor en na toiletgebruik altijd de handen. Voorzie ook een desinfecterende handcrème.
 

Hang aan elke wastafel duidelijk leesbare instructies rond handhygiëne. Informeer de werknemers om na het wassen en drogen van handen de waterkraan dicht te draaien met een papieren doekje of de kraan te sluiten met de elleboog. Onderstreep ook het belang van een goede toilethygiëne. Concreet: het toilet proper achterlaten, doorspoelen en het wc-deksel sluiten.
 

Tip: Aandachtspunten van bleekwater als reinigings- en ontsmettingsmiddel.

 

Download onze poster rond handhygiëne

Voorzie voldoende zeep – bij voorkeur in zeeppompjes – papieren handdoeken en gesloten vuilnisbakken, indien mogelijk met pedaalbediening.
 

Vermijd het gebruik van elektrische handdrogers of handdoeken.

Voor ethanol (de basis van handalcoholgel) in grote hoeveelheden (vanaf 5l) gelden deze preventiemaatregelen

Eerst en vooral dit: het risico op een coronabesmetting via afval is miniem. Een correcte, efficiënte afvalinzameling is wél cruciaal om bijkomende hygiëne- en gezondheidsrisico's te vermijden. Verwijder volle vuilnisbakken of -zakken onmiddellijk van de werkvloer. Wie het afval ophaalt, draagt handschoenen.

Hoe handschoenen correct uitdoen? Lees de instructie

Wees aandachtig voor de gezondheid van uw medewerkers

Wie symptomen heeft, vertrekt naar huis. Maar wat met de mentale gezondheid van uw werknemers? En hebben uw poetshulpen de juiste info ontvangen rond eerste hulp?

Deze beslissingsboom geeft de te nemen stappen weer. Test de werknemer positief, dan start het proces van contact tracing. Deze brochure de nodige maatregelen samen.

Werknemers die het mentaal moeilijk hebben (bv. stress, werkbelasting, combinatie werk-privé), zich angstig voelen of rouwen om een dierbare, kunnen tijdens de kantooruren voor een vertrouwelijk gesprek terecht bij het psychoteam van Mensura.
 

We kunnen ook een 24/7-hulplijn activeren voor uw personeel. Wilt u hier meer info over? Stuur een mail naar psychosociale-aspecten@mensura.be.

Veelgestelde vragen over coronavirus en psychosociaal welzijn

Ook al hebben uw anderstalige werknemers onze taal redelijk onder de knie, misschien missen ze toch bepaalde nuances. Daardoor kunnen er misverstanden ontstaan. Voorzie daarom ook basisinformatie in de moedertaal van uw medewerkers.

Download posters, FAQ’s en audiofiles met corona-info in verschillende talen

Het is belangrijk dat uw poetshulpen weten hoe ze zichzelf moeten verzorgen bij een verwonding.

TIP: Consulteer ook de aangepaste richtlijnen rond hulpverlening tijdens corona van FOD Waso.

Meer info hierover vindt u in deze infobrochure

Mondmaskers vormen een onderdeel van de exitstrategie uit de lockdown. Het is belangrijk dat we ze dragen, maar cruciaal is dat we de hiërarchie van de preventiemaatregelen blijven respecteren. Concreet: pas wanneer de eerste maatregel in de hiërarchie niet kan worden gerespecteerd, wordt de maatregel op het niveau eronder van kracht enzovoort.
 

Mondmaskers staan onderaan de ranglijst en worden pas aanbevolen wanneer alle andere maatregelen onhaalbaar zijn. 
 

Preventieve maatregelen volgens hiërarchie 

  1. Blijf thuis, zeker wanneer u ziek bent.
  2. Beperk uw fysieke sociale contacten.
  3. Werk maximaal via telewerk als de functies dit toelaten.
  4. Was vaak uw handen met water en zeep.
  5. Hou minstens 1,5 meter afstand, binnen én buiten.
  6. Draag een mondmasker op het openbaar vervoer en op drukke openbare plaatsen of volgens de plaatselijk geldende regionale richtlijnen.

Infografiek: 'Zo draag je veilig een mondmasker'

Hier vindt u meer informatie over mondmaskers

Hebt u een vraag over de specifieke situatie bij u op de werkvloer?

Neem contact op met uw vertrouwde contactpersoon of met ons regionaal kantoor.

Sectorspecifieke e-learnings voor uw werknemers

Uw medewerkers informeren hoe ze veilig en gezond kunnen werken in coronatijden? Dat kan met onze sectorspecifieke e-learnings.

Ontdek de e-learning voor uw sector