Het juiste mondmasker kiezen

Vanuit Mensura ontwikkelden we een handige leidraad om het geschikte type van mondmasker te kiezen voor uw werkomgeving en activiteiten. In de overzichtstabel ziet u in een oogopslag welke maskers de voorkeur genieten en welke u beter vermijdt. Omdat ze onvoldoende bescherming bieden tijdens een bepaalde activiteit, bijvoorbeeld, of omdat ze beschikbaar moeten blijven voor sectoren waar ze beter hun dienst kunnen bewijzen. Let op: houd ook rekening met specifieke sectorgebonden aanbevelingen.

Selecteer het juiste type mondmasker met onze overzichtstabel.

Opgelet: Het is niet toegelaten om een plastiek mondmasker te dragen op plaatsen waar er een mondmaskerplicht geldt!

Uw mondmaskers laten testen

Hebt u FFP2- of FFP3-maskers aangekocht zonder CE-markering en bent u niet zeker of ze voldoen aan de relevante normen? Als erkend laboratorium kan Mensura uw maskers testen volgens het Alternative Test Protocol (ATP) van de overheid.

Een vraag over het testen van mondmaskers? Contacteer ons.

Veilig een mondmasker dragen

Om ervoor te zorgen dat mondmaskers voldoende bescherming bieden, moeten uw medewerkers ze correct op- en afzetten. Mensura ontwikkelde een demofilmpje voor elk maskertype.

Tip: met deze poster op goed zichtbare plaatsen herinnert u uw medewerkers eraan hoe ze hun mondmasker correct dragen.

Mondmaskers reinigen

Chirurgische en FFP2/3-maskers zijn voor eenmalig gebruik bedoeld, tenzij u ze steriliseert. In dat geval volgt u strikt de sterilisatieprocedure op, net zoals eventuele specifieke aanbevelingen van de fabrikant. Let wel: chirurgische en FFP2/3-maskers kunt u steriliseren, maar niet reinigen.

Belangrijk: stop de maskers in luchtdichte dozen en maak een duidelijk onderscheid tussen het ‘vuile’ en ‘propere’ circuit. De gesteriliseerde exemplaren moeten in omstandigheden bewaard worden die de steriliteit garanderen.

Maakt u gebruik van stoffen maskers, was ze dan dagelijks minstens op 60°C of dompel ze 5 minuten onder in kokend water.

Mondmaskers correct bewaren

Bewaar uw voorraad maskers op een schone plaats in een afgesloten verpakking. Chirurgische en FFP2/3-maskers zijn voor eenmalig gebruik bedoeld, dus zorg voor voldoende stock.

Tip: om stockproblemen te vermijden, schakelt u best meerdere leveranciers in voor elk type masker dat u gebruikt. 

Lees meer tips over het bewaren van mondmaskers.

Stemhygiëne

Als we praten met een mondmasker, dan denken we vaak dat we niet verstaanbaar zijn en/of dat we geen gezichtsmimiek hebben. Dit gevoel zorgt ervoor dat we gaan compenseren waardoor we luider en vaak hoger gaan praten. Dit is niet gezond voor onze stem. Consulteer onze infofiche hieromtrent.