Wat is de werkbaarheidscheque?

Met de werkbaarheidscheque kunnen eenmanszaken (met minstens 1 werknemer), kmo's, grote ondernemingen en socialprofitorganisaties steun krijgen om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen. Het doel is een duurzame verbetering van de arbeidsomstandigheden.

Concreet kunt u met een werkbaarheidscheque:
- een meting of scan aankopen bij een erkende dienstverlener,
- begeleiding inkopen bij een erkende dienstverlener om die scan of meting uit te voeren.

Begeleiding kan inhouden:
- rapporteren over de werkbaarheid,
- een werkbaarheidsplan opstellen of een prioritering toekennen aan de maatregelen of verbeterprojecten opgenomen in dit plan,
- de veranderingen op het vlak van werkbaar werk monitoren en opvolgen.

Wat houdt de uitbreiding tijdens de coronacrisis precies in?

De cheque wordt tijdelijk uitgebreid voor advies, begeleiding en opleiding om het psychosociaal welbevinden van uw medewerkers te verbeteren binnen de sterk gewijzigde werkomstandigheden. Het is aanbevolen om deze acties uit te rollen na een risicoanalyse en/of scan.

Concreet gaat het om:
- Aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers ten goede komen in de gewijzigde context;
Noodzakelijke versterking van competenties om te kunnen werken in een andere arbeidscontext;
- Aanpak van de impact van de veranderde werkcontext op het psychisch welbevinden van de werknemers en werkgevers.

Lees meer over de voorwaarden.

Hoe een erkende dienstverlener vinden?

Begeleiding of advies inkopen mag enkel bij erkende dienstverleners van de KMO portefeuille en aanbieders met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie.

Als erkende dienstverlener voor de KMO portefeuille kan Mensura u begeleiden en adviseren via het systeem van de werkbaarheidscheques. 

Hoeveel bedraagt de steun?

De subsidie bedraagt maximaal 10.000 euro per onderneming. Tot het maximumbedrag is bereikt – of het budget van de steunmaatregel uitgeput – kunt u tot 3 keer een subsidie aanvragen. Met de werkbaarheidscheque mag u 60% van uw project financieren, de overige 40% past u zelf bij.

U kunt de steun aanvragen tot en met 31 december 2022, of tot het beschikbare budget van 3.000.000 euro op jaarbasis is uitgeput.

Hoe werkbaarheidscheques aanvragen?

U dient een aanvraag in via het onlineplatform van ESF-Vlaanderen. Hiervoor laadt u de factuur op van de erkende dienstverlener en een verklaring op eer.

Check het volledige stappenplan.