Naar het sectoroverzicht

Huidige maatregelen en procedures

Testing, vaccinatie en ondersteuning

 • Werknemers testen die contact hebben met risicogroepen
  Momenteel test Mensura werknemers in de zorgsector bij indiensttreding –  ook als stagiair – , bij werkhervatting na ziekte of bij terugkeer uit quarantaine. Ook wie in opdracht van zijn werkgever naar het buitenland moet, kunnen we testen.

  Meer informatie over sneltesten vindt u in ons opiniestuk.
   
 • Vaccinatie van werknemers
  Alles wat u moet weten over de uitrol van de vaccinatie tegen COVID-19 kan u terugvinden op vaccintegencorona.be. Daar houden we u op de hoogte over het verloop van de vaccinaties, geven we aan wanneer uw organisatie aan bod komt en beantwoorden we veel gestelde vragen. In het documentatiecenter vindt u informatieve posters die helpen om uw werknemers bewust te maken van het belang van vaccinatie.
   
 • Risicocontacten op de werkvloer in kaart brengen
  De contact tracers van de overheid gaan alle contacten van een besmette werknemer na, dus ook op het werk. Cruciaal is dat u hiervoor de hoog- en laagrisicocontacten in kaart brengt. Vanuit Mensura ontwikkelden we een specifieke contactrisicoanalyse.
  Contacteer ons voor meer info.
   
 • Savitas inzetten voor anonieme contact tracing
  Via QR-codes geven werknemers anoniem aan waar ze contact hadden met welke collega’s. Raakt een medewerker besmet, dan verwittigt Savitas alle contacten. Op basis van een contactrisicoanalyse kunnen wij u adviseren over de plaatsing van de QR-codes.
   
 • Een audit of risicoanalyse COVID-19 laten uitvoeren
  Met deze audit van Mensura screent u uw organisatie op de haalbaarheid van de coronamaatregelen. Zijn bepaalde ingrepen moeilijk, dan bekijken we via onze risicoanalyse hoe u op werkpostniveau uw bedrijf in regel kunt brengen op basis van onze risicoanalyse.
  Contacteer ons voor meer info.

Tools en beschermingsmiddelen

 • Mondmaskers selecteren en laten testen
  Twijfelt u welke mondmaskers u moet bestellen, gebruik dan onze overzichtstabel om het juiste type te kiezen. Hebt u een bestelling geplaatst die u graag wilt laten testen? Wij kunnen u helpen.
  Lees alle info over mondmaskers.
   
 • Externe apps inzetten binnen uw organisatie
  Intussen zijn er heel wat apps op de markt om social distancing te garanderen.

Inzetbaarheid en psychosociaal welzijn

 • Inzetbaarheid structureel aanpakken
  Onzekere tijden kunnen aanleiding geven tot verzuim. Mensura helpt u om de inzetbaarheid van uw personeel structureel aan te pakken.
   
 • Ongeruste gevoelens au sérieux nemen
  Werknemers die nood hebben aan een vertrouwelijk gesprek, kunnen bij Mensura terecht. Met onze poster en video maakt u dit bekend op de werkvloer. 
   
 • Psychosociaal welzijn bewaken
  Als werkgever begeleidt u uw medewerkers om veilig en gezond te werken. Ook de fysieke terugkeer naar de werkvloer vraagt mentale ondersteuning.
  Lees er alles over in onze FAQ.
   
 • Een hulplijn aanbieden
  Uw werknemers hebben standaard recht op een vertrouwelijk gesprek met een psychosociaal preventieadviseur. Uw werknemer kan bij ons terecht op het nummer 02/549 71 57 of via info.edpb@mensura.be. Zo verlaagt u de kans dat mensen uitvallen omdat ze het mentaal lastig hebben.

Thuiswerk

 • Alle spelregels rond telewerk respecteren
  Thuiswerk is vanaf 1 september niet langer sterk aanbevolen, met uitzondering voor het Brussels Gewest. Lees op onze blog hoe u weer veilig aan de slag gaat.

  Overweegt u om thuiswerk ook nadien een vaste plaats te geven binnen uw werkorganisatie? Mensura stelt haar expertise ter beschikking enkele virtuele opleidingen over gezond en productief thuiswerken.
  Ontdek ons thuiswerkaanbod.
   
 • Steunmaatregel voor verbeteracties rond werkbaar werk
  De werkbaarheidscheque geeft u financieel een duwtje in de rug om knelpunten rond werkbaar werk in kaart te brengen. Het toepassingsgebied van deze steunmaatregel wordt nu tijdelijk uitgebreid. U kunt er ook advies, begeleiding en opleiding mee inkopen voor acties om het psychosociaal welbevinden te verbeteren.
  Kom meer te weten over de werkbaarheidscheque.
   
 • Coachen op afstand
  Mensura kan u helpen bij het coachen van uw telewerkend team. Tijdens de virtuele workshop Remote leadership krijgen uw leidinggevenden inzicht in de valkuilen van leidinggeven op afstand en helpen we hen op weg met praktische tips en technieken.

Hebt u een vraag over de heropstart van uw activiteiten?

Wij helpen u graag verder! Neem contact op met uw vertrouwde contactpersoon of met ons regionaal kantoor.

Sectorspecifieke e-learning voor uw werknemers

Uw medewerkers informeren hoe ze veilig en gezond kunnen werken in coronatijden? Dat kan met onze sectorspecifieke e-learning.

Ontdek de e-learning voor uw sector

Op de hoogte blijven van de maatregelen in uw sector?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste updates van maatregelen en ondersteunende documenten in uw mailbox.