Aantal arbeidsongevallen in de bouw: stijging, daling of status quo?

20-02-20

Volgens het jaarrapport van Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico’s, vonden in 2018 opnieuw meer arbeidsongevallen plaats: zo’n 7,2% meer dan in 2015. Maar in de bouwsector – waar bijna een tiende van die incidenten gebeurt – tekent zich een daling af van 2,8%. Marc De Wilde, adviseur bij de Confederatie Bouw, licht de cijfers toe.

2018 klokte af op 147.124 arbeidsongevallen in België. Dit cijfer omvat zowel ongevallen op de plaats van tewerkstelling als tijdens woon-werkverkeer. In 2015 stond de teller nog op 137.219 ongevallen, het laagste cijfer van de voorbije 10 jaar. Maar sindsdien stijgt het aantal incidenten, in 2018 dus voor het derde jaar op rij.

Arbeidsongevallen in bouwsector opgedeeld per gevolg

9,9% van alle arbeidsongevallen, oftewel 14.600 accidenten, vond plaats in de bouwsector. Hierbij:

  • leidde de helft tot een tijdelijke arbeidsongeschiktheid.
  • viel 14% van de slachtoffers permanent uit. In 0,2% van de gevallen ging het om een ongeval met dodelijke afloop.
  • kon een derde van de getroffen arbeiders aan het werk blijven.

Cijfers zijn relatief

Volgens Marc De Wilde, Adviseur Veiligheid en Welzijn van de Confederatie Bouw, geven deze cijfers een vertekend beeld. “Het klopt dat er in absolute cijfers sprake is van een stijging. Maar zowel in de globale Belgische economie, als in de bouw zelf, is de tewerkstelling aanzienlijk gestegen in de voorbije 2 jaar. Procentueel gezien waren er in 2018 minder ongevallen dan de jaren voordien.”

Europese middenmoot

Toch is er nog een hele weg af te leggen. “De bouwsector kent in ons land traditioneel een hoog aantal arbeidsongevallen”, aldus Marc De Wilde. “België behoort tot de absolute wereldtop op het vlak van vakbekwaamheid en innovatie, maar hinkt in Europa achterop wat veiligheid betreft. In ons land loopt een bouwvakker 50% meer risico op een arbeidsongeval dan in de toplanden Nederland, Zweden, Ierland en Groot-Brittanië. Dat is een pijnlijke vaststelling.”

Campagne ‘Safety, My Priority’

Daarom lanceerde de Confederatie Bouw begin 2019 de campagne ‘Safety, My Priority’, die bouwaannemers wijst op het belang van veiligheid op de werf. “We hopen dat de cijfers van 2019 een eerste impact van deze campagne laten merken”, aldus De Wilde.

Bezoek de campagnewebsite voor meer informatie: www.safetymypriority.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons