Organisaties vanaf 50 werknemers kunnen vaccinatiegraad opvragen via arbeidsarts

04-10-21

Organisaties met meer dan 50 medewerkers kunnen via de arbeidsarts de vaccinatiegraad op de werkvloer opvragen. Als die minder dan 70% bedraagt, kunt u als werkgever sensibiliseringsacties voeren. Bij een outbreak kan de arbeidsarts u helpen om correcte preventiemaatregelen te handhaven.

Sinds 28 september hebben arbeidsartsen toegang tot een specifieke tool (de Collectivity Tool) waarmee ze de vaccinatiegraad binnen organisaties kunnen opvragen. Dit kan enkel voor bedrijven die meer dan 50 werknemers tewerkstellen. Ligt de vaccinatiegraad lager dan 20% of hoger dan 95%, dan wordt er geen exact cijfer gegeven.

Wat is de bedoeling?

Als blijkt dat een onderneming een vaccinatiegraad heeft die lager is dan 70%, dan kan er sensibiliserend worden opgetreden om meer medewerkers aan te zetten zich te laten vaccineren”, aldus arbeidsarts Lieve Mussen. “Als de vaccinatiegraad gekend is, kan de arbeidsarts in het geval van een uitbraak ook correcte acties helpen bepalen. Zo is bijvoorbeeld de quarantainetijd voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden verschillend.”

“Het is belangrijk om te benadrukken dat een hoge vaccinatiegraad geen vrijgeleide is om alle preventiemaatregelen te laten varen. Om hoogrisicocontacten en clusters te voorkomen, zijn mondmaskers als bijkomende maatregel sterk aanbevolen in situaties waar organisatorische maatregelen en collectieve beschermingsmiddelen onvoldoende bescherming bieden.”

 

Wat met medewerkers die zich nog willen laten vaccineren?

Als er na sensibilisatie in uw onderneming werknemers zijn die zich alsnog willen laten vaccineren, dan gebeurt de praktische organisatie in afstemming met de deelstaat waar uw onderneming is gevestigd:


Sensibiliseren rond coronavaccinatie. Ja, maar hoe?

We helpen u graag op weg. Als het nog niet gebeurd is, kunt u onze vaccinatieposter afficheren.
Daarnaast kunt u ook inzetten op interne communicatie. Bijvoorbeeld met onderstaande tekst:

Ben jij nog niet gevaccineerd? Waarom ook jouw vaccinatie belangrijk is

‘Er zijn al gevaccineerden genoeg’

We zijn op goede weg, maar nog steeds belanden mensen in het ziekenhuis omdat ze zich niet lieten vaccineren. Om de kans op nieuwe varianten, zoals de besmettelijkere deltavariant, te verkleinen, moeten we het virus zo weinig mogelijk speelruimte geven. We versoepelen veel maatregelen om terug zo normaal mogelijk te kunnen leven en werken. Vaccins zijn en blijven een belangrijke dam tegen verspreiding van het virus.

‘Corona is voorbij’

Jammer, maar dat is nog niet zo. Corona zal op termijn waarschijnlijk evolueren tot een jaarlijkse epidemie, zoals de griep. Nu de regels verder versoepelen, de herfst en de winter voor de deur staan, en ventileren niet altijd mogelijk zal zijn, is het belangrijk om het virus geen speelruimte te geven.

‘Mijn lichaam is sterk genoeg’

Voor velen, vooral jongere mensen is dat ook zo. Al weet je nooit zeker hoe je lichaam reageert op het virus. Maar belangrijker: vaccineren doe je niet enkel voor jezelf. Je beschermt ook anderen, zoals ouderen, risicopatiënten of mensen die zich om medische redenen niet mogen laten vaccineren. Bedenk ook dat wie in het ziekenhuis belandt en zich niet liet vaccineren, eigenlijk een bed inpalmt voor iemand met een andere ziekte, die nu pas later verder geholpen kan worden.

‘Het is allemaal één groot complot’

We leven in gepolariseerde tijden en de spanningen lopen soms op. Maar het is belangrijk om vertrouwen te (blijven) hebben in de wetenschap en de oprechte inzet van dokters en verpleegkundigen. Zij hebben het beste voor met alle mensen. Informeer je goed en bij personen die met kennis van zaken spreken (je huisarts of apotheker, de arbeidsarts…). Niemand wil spelen met de gezondheid van alle mensen op aarde.

We hebben al belangrijke stappen gezet in de strijd tegen het virus. Help mee, en laat je vaccineren!


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons