#Zorgvoorzorgers: zo dragen we collectief zorg voor onze zorgverleners

Covid-19 is in het land en ‘Blijf in uw kot!’ is de hoofdboodschap. Behalve voor onze ‘zorgers’, want voor hen is de boodschap net iets anders: ‘Kom uit uw kot en zorg voor ons!’. Hoog tijd dat zij ook kunnen rekenen op ondersteuning en zorg!

Of het nu de mensen zijn die zieken verzorgen, winkels openhouden, onze kinderen opvangen, de veiligheid handhaven, goederen vervoeren of andere essentiële beroepen uitoefenen... we hebben hen in deze periode extra hard nodig. Ook al delen zij dezelfde angsten als de rest van de bevolking, toch staan ze elk dag voor ons klaar en dat verdient ons grootste respect! Met verschillende solidaire acties proberen we hen als samenleving al een hart onder de riem te steken (applaus, mondmaskers naaien, ‘helden van de zorg’), en dat is mooi!

Niet vanzelfsprekend vinden

Helaas worden onze helden ook geconfronteerd met andere reacties. Van onbegrip voor verpleegkundigen (“Het is nu eenmaal hun job!”) tot agressie aan de supermarkten. De angst maakt zich soms meester van ons waardoor we in de collectieve paniek vergeten welke opoffering gezondheidszorgers en andere dienstverleners nu voor ons maken. Want terwijl anderen veilig in hun bubbel blijven en massaal wc-papier en voedsel inslaan, laten zorgverleners partner en kinderen achter zodat de rest van het land verder kan.

Dat zij pauzes overslaan, dubbele shiften werken om zieke collega’s op te vangen, zichzelf en hun gezinnen in gevaar brengen om voor anderen te zorgen en tot het uiterste gaan, mogen we niet vanzelfsprekend vinden.

Staan we er voldoende bij stil dat velen onder hen over hun grenzen gaan om voor ons te zorgen en dat we daar eigenlijk heel dankbaar voor mogen zijn?

Staan we er voldoende bij stil dat zij misschien ook liever veilig thuis ‘in hun kot’ zouden blijven om voor hun geliefden te zorgen? Dat zij dezelfde emotionele behoeften hebben als wij, maar ervoor kiezen om te zorgen?

Om het mogelijk te maken dat zij kunnen blijven zorgen, is het onze verantwoordelijkheid om ook voor hén te zorgen. Je kan geen water schenken uit een lege kan. Als alle zorgers één voor één uitgeput raken, is de kan leeg, en is er niemand meer om voor ons te zorgen.

Laten we daarom samen hun kan met water bijvullen! Hoe doen we dat?

Bezoekers van zorginstellingen of openbare dienstverlening, zorg voor onze zorgers!

  • Toon dankbaarheid voor elke zorger die op dit moment zijn job uitoefent.
  • Toon geduld als dingen niet lopen zoals jij dat liefst zou willen.
  • Erken dat zij alles doen wat in hun mogelijkheden ligt en respecteer hen daarvoor.
  • Herinner jezelf én hen aan het feit dat ook zij maar mensen zijn die af en toe pauze en rust nodig hebben.
  • Laat hen weten dat ze TOPPERS zijn en wij achter hen staan in volle dankbaarheid.

Kortom, zorg voor onze zorgers, zodat zij voor ons kunnen blijven zorgen!

Zorgers, zorg goed voor elkaar!

Als hulpverleners zijn jullie samen druk in de weer voor anderen. In deze tijden is het extra belangrijk om als team ook voor elkaar te zorgen. De corona-stress kan ons overweldigen en dat is normaal, maar samen zijn we groter dan corona!

Zorg voor zorgers betekent in jullie geval: zorg voor elkaar! Samen staan jullie sterk.

Zorgers, zorg goed voor jezelf!

Als zorgverlener zet je je elke dag in voor anderen, en dat is mooi! Maar vergeet niet dat je zelf ook behoefte hebt aan zorg, steun en rust. In deze tijden is het zelfs extra belangrijk dat je regelmatig je batterijen oplaadt en even afstand kan nemen van de corona-stress. Is dat egoïstisch? Helemaal niet! Integendeel, doordat jij goed zorgt voor jezelf, kan je ook goed blijven zorgen voor anderen.

Doe mee en #zorgvoorzorgers!