ICOH dag 2: de verschillende snelheden van bescherming

Nog tot 5 juni verzamelen academici, preventieadviseurs, psychologen, bedrijfsartsen en ergonomen van over de hele wereld in Seoel voor het International Congress on Occupational Health. De tweede conferentiedag stond in het teken van monitoring en bescherming.

icoh

 

In België zijn veiligheid en gezondheid verworven rechten en doorgaans zeer goed georganiseerd op de werkvloer. We staan er dan ook niet altijd bij stil dat welzijn op het werk in veel landen nog in zijn kinderschoenen staat. Dodelijke werkongevallen of overlijdens ten gevolge van kanker door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, lopen wereldwijd in de miljoenen.

Zo is asbest nog steeds een grote boosdoener, stipt Professor Tim Driscroll van universiteit van Sidney aan. Niet in Europa, want daar is het gebruik ervan al sinds de jaren 80 verboden. In ontwikkelingslanden daarentegen worden de kankerverwekkende vezels nog courant gebruikt. Het resultaat? Een sterke toename van het aantal asbestosegevallen. Ook buiten Europa moet er dus dringend een verbod komen op het gebruik van materialen waarin de vezels zijn verwerkt.

 

icoh

Nanopartikels: het nieuwe asbest?

Ook in nanotechnologie schuilt mogelijk gevaar. De VS en Europa zijn koplopers in dit nieuwe onderzoeksgebied met ongekende mogelijkheden. Zogeheten nanopartikels, materiaaldeeltjes niet groter dan een virus of watermolecule, vinden hun toepassing in onder andere isolatie, coatings, waterzuivering en tal van farmaceutische toepassingen.

Maar door hun beperkte omvang kunnen de partikels makkelijk via de luchtwegen het lichaam binnendringen. Of ze effectief ook schade aanrichten, kan niemand met zekerheid zeggen. Meer onderzoek is nodig. Vandaag gaat slechts 2 % van het nanowetenschappelijk researchbudget naar gezondheidsmonitoring en de ontwikkeling van biomerkers, aldus Professor Kai Markus Savolainen van het Finnish Institute of Occupational Health. Maar in het ergste geval zou de gezondheidsschade op lange termijn vergelijkbaar kunnen zijn met die van asbestvezels.

 

icoh

 

Het Franse instituut INVS wil niet wachten op wetenschappelijke bewijzen en zet vandaag al in op bescherming van medewerkers die met de deeltjes in contact komen. Irina Guseva Canu presenteerde een pragmatische aanpak voor bedrijven die op jaarbasis meer dan 100 gram nanomateriaal verwerken. Het stappenplan bevat

  • meldingsplicht bij de overheid,
  • bedrijfsbezoeken door het INVS,
  • praktische adviezen op het vlak van beschermingsmiddelen
  • en individuele bevraging van de betrokken medewerkers.

Bij Mensura bekijken we de komende maanden hoe we met deze learnings aan de slag kunnen.

 

icoh

Naar een ruimere preventieaanpak

Op het Policy Forum maakte de toespraak van Hans-Horst Konkolewsky van the International Social Security Association (ISSA) indruk. Recente cijfers wijzen uit dat preventie zich niet enkel op de werkplek mag richten.

Met ‘person centered prevention’ breekt ISSA – dat de  internationale strategie vastlegt voor socialezekerheidsinstellingen – een lans voor preventieverruiming. Deze visie is gebaseerd op drie pijlers: klassieke risicopreventie, gezondheidspromotie op de werkvloer en ‘return to work’.

Mensura zette in het verleden al sterk in op gezondheidspromotie en ‘return to work’ na langdurige afwezigheid. De ISSA-strategie is een bevestiging dat we met deze aanpak op het juiste spoor zitten. De richtlijnen zullen ook ons verder inspireren bij de ontwikkeling van praktische tools voor onze klanten.

 

Benieuwd hoe het Mensura verder vergaat op ICOH? Hou onze blog de hele week in de gaten.

 

Lees ook:
Dag 1