Neem deel aan de ‘10-10-10-campagne’ en stimuleer wisselwerken

06-10-22

Mensen met een kantoorjob brengen maar liefst 70% van hun werktijd zittend door. Dat komt neer op zo’n 5,5 uur per werkdag. Te veel zitten is nochtans schadelijk voor onze gezondheid. We worden immers minder productief, onze spieractiviteit neemt af, en we lopen meer risico op hart- en vaatziekten en diabetes.


Om dit zitprobleem aan te kaarten, wordt jaarlijks de ‘10-10-10-campagne' georganiseerd. Promoot wisselwerken door op 10 oktober om 10 uur 10 minuten recht te staan aan jouw bureau.

Waarom wisselwerken?

Wisselwerken: dat is om het halfuur even rechtstaan. Een kleine inspanning die een groot verschil maakt. Door regelmatig eens van je stoel te stappen, versnelt je vetverbranding en bescherm je jouw lichaam tegen hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn.

De voordelen beperken zich bovendien niet tot de fysieke gezondheid. Medewerkers die wisselwerken, hebben ook meer energie. Hierdoor kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze productiever. Dat leidt op zijn beurt tot minder ziekteverzuim en een positieve werksfeer. Ook als organisatie heb je er dus baat bij om wisselwerken aan te moedigen bij jouw werknemers.
 

Tips om meer te bewegen

In Vlaamse kantoren heerst nog steeds een sterke zitcultuur. Tegelijk biedt een evenwichtige mix van zitten, staan en bewegen de ideale basis voor een gezondere en productievere leefstijl. Stimuleer jouw medewerkers daarom om minder (lang) te zitten tijdens het werk. We geven je alvast enkele concrete tips:

  • Organiseer vergaderingen die deelnemers rechtopstaand bijwonen  
  • Gebruik de lunchpauze om een korte wandeling te maken
  • Ga te voet of met de fiets naar het werk
  • Wandel naar collega’s in plaats van te mailen
  • Strek de benen tijdens een telefoongesprek
  • Installeer zit-stabureaus

Zowel op kantoor als thuis

Hybride werken is de nieuwe norm. Een ergonomische werkplaats en gezonde gewoonten op kantoor lossen dus slechts een deel van het zitprobleem op. Ook thuis moeten werknemers gezond kunnen werken. Voorzie telewerkers daarom in ergonomische werkmaterialen en moedig hen aan om voldoende recht te staan en te bewegen. Zo kunnen ook medewerkers thuis bijvoorbeeld rechtopstaand telefoneren of vergaderen en een luchtje scheppen tijdens hun lunchpauze.


Leer hoe je gezond en ergonomisch (thuis)werkt

Door de juiste zithouding, een ergonomische werkplek en gerichte, preventieve oefeningen, beperk je het risico op fysieke overbelasting. In onze opleiding ‘ergonomisch werken met beeldschermen’ leer je hoe je je werkplek optimaal inricht en de juiste houding aanneemt.

Bovendien houdt ook thuiswerk gezondheids- en productiviteitsrisico’s in. Ontdek in onze workshop ‘gezond en productief thuiswerken’ hoe je bij telewerk waakt over je mentale en fysieke welzijn.


De ‘10-10-10-campagne'

Ergonomie en gezondheid gaan hand in hand. Daarom bundelen de Beroepsvereniging voor Ergonomie (VerV) en het Vlaams Instituut Gezond Leven jaarlijks hun krachten om werknemers en werkgevers bewust te maken dat overmatig zitgedrag vele gezondheidsproblemen met zich meebrengt. Steun het initiatief en sta op 10 oktober om 10 uur 10 minuten recht aan jouw bureau.


Win een prijs door te #wisselwerken

Deel op 10 oktober een originele foto op sociale media waarop je wisselwerkt met de vermelding #wisselwerken. VerV beloont drie deelnemers met een bureauverhoger van Health2Work. De winnaars worden bekendgemaakt op de LinkedInpagina van VerV en de Facebookpagina van Gezond Leven.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons