10 akkoorden over welzijn in het krachtig preventief federaal regeerakkoord

20-10-14

Voor de nieuwe federale regering is investeren in welzijn goed voor mens (jezelf inbegrepen), onderneming en economie.

Het federale regeerakkoord belooft een economisch engagement, een sociaal project. Voor de uiteindelijke toepassing ervan zal de regering deze akkoorden nog omzetten in wet- en regelgeving. De doelstelling voor welzijn is, om via een effectief preventiebeleid, het aantal arbeidsongevallen terug te dringen, het ziekteverzuim te verminderen en oplossingen te geven voor burn-out en werk-gerelateerde stress.

10 hervormingsakkoorden over welzijn - veiligheid en gezondheid:

  • De bevordering van de re-integratie. Het uitgangspunt: uitgaan van wat de betrokkene nog kan en niet alleen van wat hij niet meer kan.
  • De opstelling van een herintegratieprogramma voor de bevordering van de terugkeer naar het werk.
  • De versterking van specifieke opleidingsmogelijkheden. Een snellere herintegratie op de arbeidsmarkt kan zo gebeuren.
  • De opmaak van een re-integratieplan. Een tijdelijk herinschakelingstraject zal gelden voor personen, ten laatste 3 maanden na de start van de arbeidsongeschiktheid en voor wie het nodig is, met prioritaire aandacht voor de (rest)mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Een multidisciplinaire aanpak staat hierbij centraal, met betrokkenheid van alle actoren.
  • De uitbreiding van de mogelijkheid om personen, ook met een lager percentage dan 50% arbeidsongeschiktheid, gedeeltelijk het werk te laten hervatten.
  • De zorg dat personen met een beperking dezelfde mogelijkheden krijgen op integratie op de arbeidsmarkt als arbeidsongeschikten.
  • De objectivering van het aantal arbeidsongeschikten met psychische ziektebeelden.
  • De ontwikkeling van richtlijnen voor de evaluatie van arbeidsongeschiktheid bv. op het vlak van onverklaarde lichamelijke klachten en psychische aandoeningen. Zo kan een eenvormige beoordeling van de arbeidsongeschiktheid gebeuren.
  • De opstelling van procedures over erkenning, evaluatie, controle en activering van werknemers en ambtenaren. Deze worden sterker op elkaar afgestemd.
  • De stimulering van de gelijkheid van kansen op de arbeidsmarkt. Gendergelijkheid, personen met een migratie-achtergrond en personen met een arbeidshandicap worden bijzonder in het oog gehouden.

Omzetting van akkoord naar nieuwe federale wet- en regelgeving is te verwachten via de nieuwe federale minister van werk – De heer Kris Peeters.

Wat kan Mensura voor je doen?

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons