Allergieën door voeding? Lees het etiket en vraag info!

25-02-15

Voedselallergieën zijn een belangrijk gezondheidsprobleem dat jaar na jaar toeneemt.

Weet je dat:

  1. 2 à 3 % van de wereldbevolking er door getroffen wordt, en 6 à 8 % van de kinderen.
  2. Zowel het aantal als de ernst van de allergische reacties toenemen.
  3. Voedselallergieën volgens de WHO het vierde grootste volksgezondheidsprobleem zijn.

Lees het etiket op voorverpakte levensmiddelen

Een ingrediëntenlijst op het etiket dient uitsluitsel te geven over de samenstelling van het voedsel.

De Europese wetgeving bepaalt dat 14 allergenen duidelijk op het etiket moeten worden vermeld:

  • granen die gluten bevatten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, kamut of kruisingen van deze soorten)
  • schaaldieren
  • eieren
  • vis
  • aardnoten (pinda’s)
  • soja
  • melk (met inbegrip van lactose)
  • schelpvruchten (amandelen, hazelnoten, okkernoten, pistachenoten)
  • selderij
  • mosterd
  • sesamzaad
  • weekdieren
  • lupine
  • sulfiet

Zelfs al komen ze slechts in heel kleine hoeveelheden in het voedsel voor. Zelfs al gaat het om een afgeleid product.

Vraag info over allergenen in onverpakte voedingswaren

Sinds 13 december 2014 moeten alle handelaars die onverpakte levensmiddelen verkopen de consumenten kunnen informeren over de aanwezigheid van allergenen in hun producten. Het gaat hier bijvoorbeeld over niet-voorverpakte levensmiddelen bij de slager of de bakker, maar ook om gerechten die in een restaurant geserveerd worden of die uw kinderen in de schoolkantine eten.

De informatie moet onmiddellijk ter plaatse beschikbaar zijn als u er om vraagt. In principe moet dit schriftelijk gebeuren maar onder bepaalde voorwaarden mag het ook mondeling.

Wat kan Mensura voor je doen?

Bronnen

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons