Arbeidsinspecties 2024: hoe ben je goed voorbereid?

18-01-24

De Arbeidsinspectie Toezicht op het Welzijn op het Werk organiseert jaarlijkse controlecampagnes. Die worden uitgevoerd onder de vorm van flitscontroles om bedrijven te informeren en sensibiliseren rond het belang van een doordacht welzijnsbeleid.

Bij elk bezoek analyseert de inspecteur het welzijnsbeleid van de werkgever, en controleert hij of zij hoe een organisatie omgaat met elk domein van de welzijnswet. Tekortkomingen of inbreuken leiden tot een mondeling of schriftelijk advies, een waarschuwing of zelfs tot stopzetting van de activiteit.
 

De overheid organiseert in 2024 flitscontroles in specifieke sectoren:

  • Januari: bouwsector 
    (inclusief elektrotechniek en metaal)
  • Maart: verhuissector
  • Juni: horeca
  • September: groene sectoren
  • November: transport
    (inclusief bus & truck)

Vóór het inspectiebezoek

Sinds 2023 schakelde FOD WASO het aantal inspectiebezoeken een tandje hoger. Zo startten vorig jaar maar liefst 33 extra inspecteurs. De kans op controle ligt daarom beduidend hoger. Door het preventieve karakter van de flitscontroles gebeuren die dit jaar doorgaans aangekondigd.

Stellen de inspecteurs ernstige of herhaaldelijke inbreuken vast, dan zullen ze verbaliseren. Een goede voorbereiding is dus essentieel. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje:

  1. Vul het identificatiedocument van je organisatie correct en volledig in.
    • Klanten uit de groep A/B/C+ vinden het document hier terug.
    • Behoort je organisatie tot de groep C-/D? Dan vul je het document in via deze link.
    • Het document kan je ook steeds terugvinden via de klantenzone MyMensura onder 'Kennis- en documentencenter' > 'Beheer identificatiedocument'.
  2. Lijst de (contact)gegevens van de spilfiguren in het preventiebeleid overzichtelijk op en hang het document uit op een zichtbare en toegankelijke plaats. Op MyMensura bieden we een template aan, waarin je ontdekt welke profielen niet in de lijst kunnen ontbreken.
  3. Voer een risicoanalyse uit om een gericht Jaaractieplan en Globaal Preventieplan op te stellen. De templates hiervoor vind je terug via MyMensura.
  4. Leid de spilfiguren in het preventiebeleid voldoende op. Je kunt hiervoor een kijkje nemen bij het volledige opleidingsaanbod van Mensura Learn&Connect.
  5. Voorzie in een onthaal- en begeleidingsproces voor nieuwe werknemers. Op MyMensura vind je hiervoor een handige leidraad.
  6. Voer een (wettelijk verplichte) risicoanalyse psychosociale risico’s uit. Sonar is een eenvoudige en laagdrempelige methode om het welzijn in je organisatie in kaart te brengen.
  7. Stel heldere procedures op rond moederschapsbescherming. Je kunt een (sectorieel) voorbeelddocument downloaden via MyMensura.
  8. Maak duidelijke procedures op rond eerstehulpverlening. Dit document helpt je alvast op weg.
  9. Voer een risicoanalyse chemische agentia uit, indien werknemers in contact komen met gevaarlijke producten.
  10. Bewaar je keuringsverslagen van de Externe Dienst voor de Technische Controles (EDTC) op een centrale plaats. Ze kunnen tijdens een inspectie opgevraagd worden.
 

Na het inspectiebezoek

Stelt de inspecteur vast dat jouw organisatie niet voldoet aan de welzijnswet? Dan maakt hij of zij een inspectierapport op. In dit rapport vermeldt de inspecteur welke acties je moet ondernemen, en wat hiervoor de deadlines zijn.

Dat document wordt na een controle niet altijd opgestuurd naar de organisatie. Noteer daarom ook zelf de opmerkingen van de inspecteur tijdens het bezoek. Ook als je het pv niet ontvangt, ben je immers verplicht om de verbeteringen door te voeren.


Is jouw organisatie klaar voor inspectie?

Mensura helpt je graag bij de voorbereiding op een arbeidsinspectie. Heb je al bezoek gehad van FOD WASO en moet je je welzijnsbeleid nog bijsturen? Dan staan onze experten klaar om samen met jou een plan van aanpak op te stellen. Vul onderstaand formulier in en we nemen spoedig contact met je op.