Basistarieven en takenpakket voor externe diensten liggen vast vanaf 1 januari 2016

03-06-14

Vanaf 1 januari 2016 zullen alle werkgevers eenzelfde basistarief aan hun externe preventiedienst betalen en verdwijnt het onderscheid qua tarifering tussen “onderworpen” en “niet-onderworpen” werknemers. Door deze hervorming kunnen preventiedeskundigen sterker worden ingezet, bv. psychologen, ergonomen, toxicologen of veiligheidsingenieurs.

Naar een vast tarief

De werkgever betaalt jaarlijks aan de externe dienst een forfaitaire (vaste) bijdrage. De bijdrage per werknemer is afhankelijk van het aantal werknemers. In functie van de hoofdactiviteit (NACE code) van het bedrijf geldt hetzij een standaardtarief, hetzij een verlaagd tarief. Wil je weten onder welk tarief jouw bedrijf valt, raadpleeg dan de bijlage 1 van het KB in kwestie.

Let op. Ondernemingen met 5 of minder werknemers betalen een lagere bijdrage, maar voor hen wordt het verplicht gezondheidstoezicht extra te betalen. Ze hebben er dus alle belang bij te investeren in het verminderen van de gezondheidsrisico’s.

C- en D-bedrijven: een vast basispakket

Voor deze werkgevers levert de externe dienst een basispakket diensten aan in ruil voor de forfaitaire bijdrage. Het basispakket is vrij uitgebreid, en bestaat onder andere uit een actieve medewerking aan de risicoanalyse, het verzorgen van het gezondheidstoezicht en de bijstand n.a.v. een ernstig arbeidsongeval.

Ter herinnering:

  • D-bedrijf: bedrijf met minder dan 20 werknemers waar de werkgever zelf de rol van preventieadviseur vervult.
  • C-bedrijf: bedrijf met minder dan 200 werknemers en intern preventieadviseur met basisniveau (niveau 3). Is er toch een intern preventieadviseur niveau 1 of 2, dan wordt zo’n bedrijf een C+-bedrijf genoemd en valt het onder dezelfde regeling als A- en B-bedrijven.

A-bedrijven, B-bedrijven en C+-bedrijven: preventie-eenheden

Voor deze werkgevers is er geen basispakket. De forfaitaire bijdrage wordt omgezet in preventie-eenheden die door de werkgever kunnen worden opgenomen via prestaties vanwege de externe dienst. De waarde van 1 preventie-eenheid is € 150, wegingsfactoren zullen toelaten de tussenkomst van de verschillende deskundigen te vertalen naar preventie-eenheden.

Ter herinnering:

  • A-bedrijf: bedrijf met meer dan 1000 werknemers, of zeer hoge risico’s, intern preventieadviseur niveau1
  • B-bedrijf: bedrijf met meer dan 200 werknemers, of hoge risico’s, intern preventieadviseur niveau 2
  • C+-bedrijf: C-bedrijf met een intern preventieadviseur niveau 1 of 2

Bron

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons