Belangrijke wijzigingen wet arbeidsongevallen

01-04-14

Deel 1 - Wet van 21 december 2013: 3 wijzigingen arbeidsongevallenwet

De wet van 21 december 2013 houdende dringende diverse bepalingen inzake sociale wetgeving (BS 27 januari 2014), voerde volgende wijzigingen door aan de wet op de arbeidsongevallen van 10 april 1971:

  • Begrip arbeidsongeval uitgebreid
    Zowel een werknemer uit de overheidssector als uit de privésector kan tegenwoordig een arbeidsongeval aangeven in geval van agressie:
    • tegen hem gericht
    • buiten de uitoefening van zijn functie
    • maar ten gevolge van deze uitoefening

      Bijvoorbeeld: een bankbediende die een lening heeft geweigerd en buiten de bank wordt aangevallen.

      Het begrip arbeidsongeval wordt uitgebreid tot het ongeval dat een werknemer buiten de uitoefening van zijn overeenkomst is overkomen maar dat veroorzaakt is door een derde wegens de uitvoering van de overeenkomst. In de publieke sector werd het begrip arbeidsongeval al langer in die zin geïnterpreteerd. Dit was nog niet het geval in de privésector. Vóór de wet van 21 december 2013 werd een dergelijk incident niet als arbeidsongeval beschouwd.
  • Weigeringsbeslissing door verzekeringsondernemingen inzake arbeidsongeval kan nu aangekaart worden bij de arbeidsrechtbank
    Het Fonds voor Arbeidsongevallen zal weigeringen van verzekeringsondernemingen voortaan kunnen aanvechten bij de arbeidsrechtbank.
  • Procedureregels voor aangifte van lichte ongevallen vereenvoudigd
    De wet stelt voor om het aantal lichte ongevallen in het jaarverslag van de IDPB op te nemen om te vermijden dat deze uit de statistieken zouden verdwijnen. De bijlage van het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de IDPB zal binnenkort aangepast worden.

De wet van 21 december 2013 trad in werking op 6 februari 2014.
Lees meer: Wet van 21 december 2013 houdende dringende diverse bepalingen inzake sociale wetgeving

Bron:Fonds voor arbeidsongevallen

Deel 2 - Wetsontwerp 14 maart 2014: 2 wijzigingen arbeidsongevallenwet

Op 14 maart 2014 keurde de Commissie voor Sociale Zaken van de Kamer een wetsontwerp goed dat onder andere twee wijzigingen zal aanbrengen aan de arbeidsongevallenwet.

  • Begripsomschrijving van een arbeidsongeval wordt uitgebreid
    Artikel 7 tot en met 9 van de arbeidsongevallenwet van 10.04.1971 bevat de begripsomschrijving van een arbeidsongeval. In artikel 8 §1 derde lid van deze wet leest u:
    “De werknemer wordt geacht zich eveneens op de plaats waar hij werkt te bevinden, wanneer hij onder meer zich aanmeldt bij de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer voor een bezoek vóór de werkhervatting in het kader van het gezondheidstoezicht op de werknemers; dat bezoek kan vóór de werkelijke werkhervatting gedurende de periode van arbeidsongeschiktheid plaatshebben.”

    Deze definitie wordt door het wetsontwerp iets uitgebreid. Ook wanneer een werknemer zich aanmeldt bij de preventieadviseur-arbeidsgeneesheer voor een spontane raadpleging in toepassing van de wetgeving op het gezondheidstoezicht van de werknemers, wordt de werknemer geacht zich op de plaats waar hij werkt te bevinden.
  • Oprichting van een Nationaal College voor Sociale verzekeringsgeneeskunde inzake arbeidsongeschiktheid die volgende opdrachten zal krijgen
    Gestandaardiseerde methoden voorstellen voor de evaluatie van arbeidsongeschiktheid (…) Standaarden voor geneeskundige communicatie voorstellen.
    Bijdragen tot betere kennis van de oorzaken van arbeidsongeschiktheid.
    Ontwikkelen van aanbevelingen van gemeenschappelijke trajecten inzake de beroepsherinschakeling in de verschillende sectoren van de sociale zekerheid.

Lees meer:Wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake sociale zekerheid  

Bron: Sentral Kluwer - Nieuws - 21/03/2014 Auteur: Anne Leen Stouffs.

Wat kan Mensura voor u doen?

Worden uw werknemers geconfronteerd met agressie door derden op de werkvloer? Hoe ga je hiermee om? Bekijk onze ondersteuning voor de uitwerking van een agressiebeleid.

U hebt er ook mee te maken: medewerkers die lang afwezig zijn. Bijvoorbeeld door ziekte of na een ongeval. Meestal gaat het om mensen met kennis en ervaring, mensen op wie u bouwt en vertrouwt.

Zulke gouden medewerkers vervangen en nieuwe krachten opleiden?
Dat kost u tijd en geld. Het is efficiënter afwezige medewerkers individueel te begeleiden. Zodat ze stap voor stap weer aan het werk gaan. En u opnieuw van hun meerwaarde geniet, sneller dan verwacht.

Met Return to Work werkt Mensura voor u zo’n passend beleid op maat uit.

  • Hoe ontwikkelt u een beleid?
  • Individuele medewerkers begeleiden die langdurig afwezig zijn?
  • Opleidingen weer aan het werk?

Mensura ondersteunt u. Lees in onze brochure hoe we dat concreet aanpakken.

Wilt u Mensura inschakelen voor Return to Work in uw organisatie? Neem contact op via mail: returntowork@mensura.be

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag.

+32 2 549 71 00Mail ons