Beroepsfiches voor kappers gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad

05-05-14

Beroepsfiches kappers

In het Staatsblad van 18 april 2014 verschenen beroepsfiches voor kappers en kappers-eigenaars van een salon. In die beroepsfiches worden een aantal elementen aangegeven inzake welzijn en preventie op het werk. Er wordt onder andere de nadruk gelegd op de kennis van chemische producten die gebruikt worden voor kleuring en permanenten en ook de allergieën dat het kan veroorzaken bij klanten en de kappers zelf alsook op ergonomische aspecten.

Oira voor kappers

Op Europees vlak werden al een aantal inspanningen gedaan om deze specifieke risico’s in deze sector onder de aandacht te brengen vooral met het project Oira. In dit project heeft men de specifieke risico’s voor de sector opgelijst.

Sectorinspanningen in België inzake preventie en welzijn voor kappers

Ook België heeft initiatieven genomen om de sector aan te moedigen om niet meer met chemische producten te werken (kleuring en permanenten) en individuele beschermingsmiddelen te gebruiken (beschermingshandschoenen) indien gebruik van chemische producten. Verder werd ook aandacht besteed aan musculoskeletale aandoeningen. In dit kader werd in 2013 een Collectieve arbeidsovereenkomst gesloten die gepubliceerd werd in het Belgisch Staatsblad.

Bron: Twee ministeriele besluiten van 31 januari 2014 van de Vlaamse Regering tot erkenning van de beroepskwalificatie kapper en kapper-salonverantwoordelijke, BS 18 april 2014.

Wat kan Mensura voor u doen?

  • Risicoanalyse chemische agentia 
    Grondige analyse van het chemische risico uitgevoerd door de preventieadviseurs Industriële Hygiëne & Toxicologie volgens de specifieke kenmerken van de onderneming - Hulp bij het integrale beheer van de chemische risico’s om ze te beperken en de gezondheid van de werknemers te beschermen. 
  • Opleiding over het chemische risico 
    De werknemers of andere leden van de onderneming informeren en opleiden over chemische risico’s, rekening houdend met de producten die in de onderneming gebruikt worden. De opleiding kan aangepast worden op maat van de onderneming. 
  • Opstellen veiligheidsinstructiekaart 
    Werknemers informeren over: de risico’s van de in het bedrijf aanwezige chemische stoffen, de te dragen persoonlijke beschermingsmiddelen, de te nemen EHBO maatregelen in geval van een ongeval met een chemische stof. 
  • Ergonomische risicoanalyse 
    Belasting door het werk en mogelijke overbelasting detecteren. De belasting ter hoogte van de bovenste ledematen, nek en schouders objectiveren. De belasting door tillen, vasthouden, dragen, duwen en trekken van lasten objectiveren.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons