De nieuwe voedingsdriehoek: gezond eten thuis én op het werk

22-09-17

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de opvolger van de actieve voedingsdriehoek voorgesteld. Die komt er naar aanleiding van nieuwe aanbevelingen voor een gezonde levensstijl. De richtlijn splitst voor het eerst voedings- en bewegingsadvies op in twee aparte driehoeken.

Voedingsdriehoek: vermijd bewerkte producten

De nieuwe driehoek houdt rekening met onze huidige consumptie en het effect van wat we eten op de gezondheid en het milieu. Wat is er veranderd?

  1. Plantaardige voeding, zoals groenten, fruit en peulvruchten, staat samen met water bovenaan de driehoek. Deze producten bieden de grootste gezondheidsvoordelen en mogen naar hartenlust verorberd worden.
  2. Dierlijke producten, waaronder melk, kaas en gevogelte, hoeft u niet te schrappen, maar consumeert u best in kleine porties. Rood vlees, boter en palmolie zijn – zeker in grote hoeveelheden – nefast voor de gezondheid. Zuinig zijn is de boodschap.
  3. Maar dé boosdoener is bewerkte voeding: koekjes, chips, frisdrank, alcohol, salami … Al deze producten barsten van de toegevoegde suikers, vetten en zouten. Voor het eerst krijgen ze een aparte plek, naast de driehoek. Ze zijn namelijk overbodig in een gezond voedingspatroon en kunnen de gezondheid schaden.

Bewegingsdriehoek: zit niet te lang stil

Terwijl beweging in het vorige model ingebed zat in de actieve voedingsdriehoek, worden de twee nu opgesplitst. De driehoek deelt beweging in volgens intensiteit, en raadt aan het grootste deel van de dag licht intensief te bewegen. Dat kan heel eenvoudig, door bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift. Beweeg daarnaast regelmatig iets intensiever, en ga minstens een keer per week alles uitzweten om je spieren te versterken.

Opvallend is dat ‘lang stilzitten’ een aandachtspunt wordt. Sporten na het werk is zeker gezond, maar vervangt niet de nood aan constante, lichte beweging. Ga tijdens het werk eens een glas water halen, of maak een wandeling tijdens de lunchpauze.
 


Tips die uw medewerkers in beweging zetten

Download onze infografiek ‘Beweeg je gezond’, voor een actievere levensstijl of bekijk onze blogposts met praktische tips. Ook op www.gezondleven.be vindt u meer info en tips.


Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons