Eén op zes risicopatiënten niet overtuigd van werking griepvaccin

03-09-20

De overheid wil dit najaar in de griepcampagne extra focussen op risicopatiënten. Een voorrangsregeling bij vaccinatie moet deze kwetsbare groep de nodige bescherming bieden. Toch blijkt een opvallend deel weigerachtig te staan tegenover een vaccin. Zo’n 17% van de risicogroep gelooft niet in de werking ervan.

7 op 10 Belgische werknemers heeft vorig griepseizoen geen griepvaccin laten zetten. Dat blijkt uit een rondvraag van Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in juni bij 1045 werkende Belgen. Een deel van de bevraagden geeft aan niet te geloven in de werking van het griepvaccin.

Opvallend is dat zelfs bij risicogroepen (personen ouder dan 50, werknemers uit de gezondheidszorg, zwangere vrouwen en mensen met chronische aandoeningen) de terughoudendheid tegenover een griepprik groot is. Maar liefst 17% van de risicopatiënten is minder overtuigd van de werking van een vaccin, ondanks het feit dat ze meer gevaar lopen. Ook de personen met wie ze samenwonen komen dit najaar prioritair in aanmerking voor vaccinatie. Als zij worden meegeteld, geeft zelfs 31% aan niet te geloven in de werking van een griepvaccin.

Inenting risicogroepen uiterst belangrijk

Die situatie is alarmerend. Een griepvaccin biedt geen sluitende bescherming, maar verkleint de kans op het ontwikkelen van de griep met 80%. Voor risicogroepen is inenting erg belangrijk. Een mogelijke combinatie van griep en het coronavirus maakt hen zelfs extra kwetsbaar.

Tegelijk is griepvaccinatie in deze coronatijden cruciaal om ervoor te zorgen dat ons gezondheidssysteem én de testcapaciteit voor corona in het najaar niet overbelast geraakt. Griep- en coronasymptomen zijn namelijk zeer gelijkaardig. Hoe minder personen zich ziek melden bij de huisarts en getest moeten worden, hoe beter.

Oproep aan werkgevers

Gretel Schrijvers, algemeen directeur Mensura: “Bij deze een oproep aan alle werkgevers: sensibiliseer uw werknemers die tot de risicogroep behoren en moedig hen aan om zich te laten vaccineren, via het werk of eerstelijnszorg. Als werkgever kunt u voor medewerkers een doorslaggevende rol spelen om zich al dan niet te laten inenten. 68% van de bevraagde personen die zich vorig jaar liet inenten deed dit namelijk op het werk. Van alle bevraagden die zich vorig jaar niet lieten inenten, vermeldde 9% als één van de redenen het feit dat hun werkgever geen vaccin aanbood.”

Beperkte voorraad griepvaccins

De voorrangsregeling is gevolg van een mogelijk tekort. Ons land zal 2,9 miljoen griepvaccins beschikbaar hebben, wat meer is dan de vorige jaren. Maar nu ook het coronavirus rondwaart, is de vraag naar griepvaccins groter dan normaal. Vanaf 15 november wordt de griepvaccinatie uitgebreid naar het brede publiek. De overheid bekijkt intussen of het aantal beschikbare vaccins nog verhoogd kan worden. 

Lees ook:

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons