Farinose: een oud zeer voor de bakkers dat verholpen kan worden?

15-01-15

De regionale directie Antwerpen van de arbeidsinspectie (Toezicht op het Welzijn op het Werk) heeft onlangs een beperkte inspectiecampagne gehouden in een 30-tal ambachtelijke bakkerijen uit de provincie Antwerpen. Uit de bevindingen van de inspectiecampagne blijkt dat er nog werk aan de winkel is voor preventie en welzijn in bakkerijen.

Wat zijn de bevindingen van de inspectiecampagne?

  1. Op nummer één staat farinose: een gekende beroepsziekte in het bakkersmilieu. Het inademen van bloemstof veroorzaakt bakkersastma of farinose. Bijna overal waar gemeten werd, overschreed het bloemstofgehalte in de lucht (tot 20 maal!) de grenswaarde. Grenswaarden zijn wettelijk vastgelegde normen voor de bescherming van de gezondheid van de werknemers. Voor bloemstof bedraagt die 0,5 mg/m³.
  2. De beroepskwalificaties van de bakkerijsector alsook de leerplannen van de bakkersopleiding van de onderwijsnetten besteden geen aandacht aan de problematiek van bloemstof.
  3. Farinose moet, ook voor Externe Diensten voor Preventie en Bescherming op het Werk, een topprioriteit zijn.
  4. De helft van de bakkerijen is niet in regel met de voorschriften inzake elektrische installaties en brand- en stofexplosiegevaar.

Wat zijn de aanbevelingen van de arbeidsinspectie?

  1. De sector aanzetten tot het opstellen van eenvormige instrumenten voor risicoanalyse en een actieplan voor niet-conformiteiten wegwerken.
  2. Samenwerken met de beroepsfederaties om het gebrek aan informatie bij de bakkers aan te pakken. De Bakkers Vlaanderen en de Federatie van Grote Belgische bakkerijen, hebben zich bereid verklaard om meer informatie te verspreiden onder hun leden. 
    De onderwijssector aanzetten tot het opnemen van de veiligheid en de gezondheid in de beroepskwalificaties en -opleidingen. Dit zal gebeuren in het kader van het convenant “Preventie en Bescherming in het Onderwijs” dat in 2010 werd afgesloten tussen de Vlaamse Overheid en de onderwijskoepels enerzijds en de Federale overheidsdienst Werkgelegenheid anderzijds.
  3. Vraag professionele adviezen aan uw Externe Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk.

Bron

Inspectiecampagne: bakkers strooien te kwistig met bloem! – FOD WASO

Wat kan Mensura voor je doen?

  • Contacteer je preventieadviseur-arbeidsgeneesheer of de afdeling gezondheidstoezicht bij vragen.
  • Risicoanalyse veiligheid
    Risico’s in het domein veiligheid van de welzijnswet opsporen. Op basis van de risico-inventarisatie prioriteiten vastleggen.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons