Geef de nieuwe coronagolf geen kans op de werkvloer

18-10-22

Het aantal coronabesmettingen nam de voorbije weken fors toe. Er komt dus een nieuwe coronagolf aan, en die zal voelbaar zijn in zowel de ziekenhuizen als op de werkvloer. De Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk roept organisaties daarom op om overleg te plegen over geschikte preventiemaatregelen en werknemers te motiveren om zich te laten vaccineren.

 

 

In de periode van 30 september tot 6 oktober steeg het aantal nieuwe ziekenhuisopnames met 24%, en ook het aantal bezette bedden op intensieve zorgen nam toe met 45%. De coronapandemie wint dan ook opnieuw aan kracht. En dat zal er naar verwachting de komende weken niet op verbeteren.

Samen tegen corona

Stijgende coronacijfers gaan hand in hand met meer absenteïsme. Besmette collega’s vallen tijdelijk uit of moeten in quarantaine, en de druk op de werkvloer neemt toe. Bescherm werknemers door voldoende maatregelen te nemen:

  • Stimuleer medewerkers om zich te laten vaccineren. Als alle risicopatiënten en minstens de helft van de vijftigplussers hun herfstbooster halen, zal de coronagolf beduidend afzwakken. Maar ook voor personen jonger dan 50 jaar blijft vaccinatie aanbevolen. De boosterprik zorgt er immers voor dat je over de nodige antistoffen beschikt en minder (lang) ziek bent, wanneer je met het virus besmet geraakt.
  • Neem preventieve maatregelen. De Generieke Gids bood de voorbije jaren een belangrijke houvast om een piek in besmettingen op de werkvloer te voorkomen. Gebruik deze gids opnieuw als inspiratiebron en overleg welke bijkomstige acties nodig zijn om een veilige werkomgeving te garanderen. Zonder geschikte maatregelen vormen arbeidsplaatsen namelijk een grote bron van virusverspreiding, omdat werknemers er veel tijd met elkaar spenderen.

Griepgolf

Naast het coronavirus, zal ook de griep opnieuw haar slag slaan. Coronamaatregelen vormen echter de ideale basis om ook de verspreiding van andere virussen tegen te gaan. Dat is meteen de reden waarom we de voorbije jaren geen griepepidemieën hebben gekend. Daarnaast helpen griepvaccins ziekteverzuim voorkomen. 

Blijf op de hoogte over de actuele coronasituatie 
De richtlijnen en epidemiologische situatie in België zijn onderhevig aan veranderingen. Voor betrouwbare en actuele informatie over het coronavirus, kan je steeds terecht bij www.sciensano.be of www.info-coronavirus.be.

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons