Gezondheidsproblemen bij vrachtwagenchauffeurs

12-02-14

Vrachtwagenchauffeurs die lange afstanden moeten afleggen, hebben dubbel zoveel kans op obesitas in vergelijking met de rest van de volwassen werkbevolking in de Verenigde Staten. Bovendien zijn ze meer geneigd om te roken en lopen ze meer risico op bepaalde chronische ziekten. Dat blijkt uit een nieuwe studie van NIOSH (National Institute for Occupational Safety and Health).

Het onderzoek vond plaats in 2010, waarbij NIOSH 1670 vrachtwagenchauffeurs ondervroeg. NIOSH selecteerde bewust de chauffeurs die voor hun beroep lange afstanden afleggen, omdat zij met zware voertuigen rijden en omdat de lange route hen verplicht om geregeld rustpauzes in te lassen. De vragen gingen over hun werkpraktijken en hun gezondheid. Hieruit bleek dat:

  • 69% van de ondervraagden obesitas heeft
  • 54% rookt
  • 88% van de vrachtwagenchauffeurs kampt met een hogere risicofactor (bv. hoge bloeddruk, roken of obesitas) op het krijgen van chronische aandoeningen.

Bij de rest van de Amerikaanse werkbevolking ligt dit percentage aanzienlijk lager (54%).

John Howard van NIOSH benadrukt de gezondheidsbelangen voor deze beroepsgroep: “Vrachtwagenchauffeurs zijn essentieel voor de nationale economie, want ze staan in voor het veilig en tijdig leveren van goederen. Dit onderzoek zet ons aan om samen met de vrachtwagenindustrie de levensstijl van vrachtwagenchauffeurs te verbeteren.”.

Wat zijn de andere risico’s in de transportsector?

De website Beswic (Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk) overloopt deze aspecten. Dankzij de gezondheidsprogramma’s van Mensura Externe Dienst voor Preventie en Bescherming blijft uw onderneming vitaal. Neem de aandacht voor gezondheid op in de strategie van uw onderneming: zo bent u zeker van duurzaamheid en gezondheidswinst.

Bron

Sentral Kluwer - Nieuws - 20/01/2014 - Auteur: Kristel Weyns

Meer informatie nodig? Wij helpen u graag!

+32 2 549 71 00Mail ons